Intr-un luminis croit in inima padurii, tradand o spiritualitate covarsitoare se inalta ceea ce in veacurile trecute a insemnat schitul Agatonul Nou, cu hramul Sf. Ioan Zlataos. Schitul ocupa o platforma de numai cativa pasi din versantul care apoi continua, incat de jos nu poti vedea nimic.

In afara altarului incapator doar pentru un om si a chilioarei din stanga, unde traia calugarul care avea grija de schit (ieroschimonahul, cel mai batran si sporit in duhovnicie care era deopotriva si egumen), nimic nu mai e acoperit. Naosul e inconjurat de doua ramasite de pereti, in care inca se mai vad sapate stranele marilor ierarhi si conturul unei ferestre, iar din pronaos n-a mai ramas decat podeaua de piatra groasa si rece, ajungand pana la marginea haului, in care se pot zari urme de fixare a unor stalpi din lemn care in trecut sustineau un acoperis.

Sub podeaua naosului, o gaura ingusta candva mascata de o lespede grea, te conduce intr-un beci adanc, colmatat cu frunze si sol, numit Camera Fetelor. Aici, in pivnicioara de sub schit, isi ascundeau odinioara localnicii copilele cand navaleau tatarii sau turcii, si tot aici, la 1865, s-a descoperit cea mai fabuloasa comoara.

Lipsa sau stergerea unor dovezi concrete care ar putea conduce la o plasare precisa in timp a asezamantului Agatonul Nou, face ca sa se vorbeasca doar despre o perioada de locuire ce ar fi debutat in jurul anului 1500 si care ar fi sfarsit pe la jumatatea sec. XVI. Prima atestare a fost facuta la 18 iulie 1587, cand Mihnea Turcitul intareste: „manastirii Motnau, unde este hramul Sfintei Troite si manastirii Agaton, unde este hramul Sfantului Ioan Zlataos si manastirii ce se cheama Ioan Bogoslov, ca sa le fie de ocina in jurul manastirilor. Insa hotarele sa se stie: din varful lui Martirie pana la piatra Motnaului si pana la Crucea lui Agaton si obarsia Parscovelului, pana la Stalpii Tainitei si la Hansaru in sus, pe culme pana la varful lui Martirie”. Cunoscuta ctitorie a lui Neagoe Basarab, dupa anul 1733, manastirea Agaton a incetat sa functioneze.

Diana Gavrila