Adevăraţii carnati de Plescoi nu se găsesc în supermarket, unde găsiţi numai cârnaţi produşi industrial care nu respectă reţeta originală, ci doar în regiunea care i-a consacrat, zona Berca – Pleşcoi – Săpoca, unde sunt încă preparaţi manual, după vechile rețete.

Povestea spune ca reteta carnatilor de Plescoi apartine gradinarilor sarbi care s-au stabilit in zona cu vreo doua sute de ani in urma, carora le mai datoram si alte retete, cea de babic de exemplu. Nemultumiti de gustul carnii de oaie din regiune, mult diferit de cel de-acasa, sarbii ar fi condimentat foarte puternic carnatii, i-au afumat si i-au uscat pana la consistenta unor bucati de lemn, pentru a-i putea manca. În general, pentru a face carnati de Plescoi se folosesc in primul rand carnea și seul de oaie, la care se adaugă puțină carne de vită, usturoi, ardei iute, cimbru, busuioc, sare, totul ambalându-se în maț subțire de oaie. Lipsa aditivilor, folosirea de mirodenii, conservanți și membrane naturale fac ca produsul rezultat să rămână natural și sănătos. Singurii conservanți folosiți sunt sarea și fumul. La afumătoare se folosește lemn de esență tare, fără rășină. Aproape in fiecare an, la inceputul lunii octombrie, comuna buzoiana Berca gazduieste Festivalul carnatilor de Plescoi.

Din aceeasi zona si aceleasi surse mai puteti savura babicul de Plescoi, ghiudemul de Plescoi si pastrama de oaie. Gurmanzilor si curiosilor le putem recomanda cateva surse de incredere, pe ‘ndelete testate.