Nu cu multa vreme in urma, primaria Naeni organiza o serbare anuala dedicata pietrei si celor ce o modeleaza, intitulata Festivalul Glasul Pietrei. Daca vremea era buna, serbarea se desfasura sus, printre stanci si ulii, pe varful dealului Tigoarea, in apropierea grotelor preistorice si a taberei de sculptura.

Participanților la serbare le erau prezentate obiceiuri străvechi ale populației din zonă și uneltele tradiționale ale cioplitorilor în piatră. Urma o serbare câmpenească însuflețită de nume cunoscute ale cântecului și dansului popular. Fiind o zona viticola, se organizau si expozitii cu vinuri ale micilor producatori. De altfel, pastrama de oaie, micii, berea și vinurile locului se gaseau la discreție pe tot parcursul evenimentului. Evident, nu aveau cum sa lipseasca mesterii pietrari care faceau demonstratii in fata publicului si organizau mici expozitii cu vanzare de obiecte cioplite.

Festivalul Glasul Pietrei debuta cu parada dacilor calare. Cel mai frumos moment era acela cand un grup de tineri calare costumati in daci isi facea aparitia dintre stancile dealului aducand cu ei „lupul dacic”, drapelul de lupta stramosesc. Aduceau cu ei si un cos cu unelte de cioplit in piatra pe care-l predau, pe scena festivalului, noii generatii de cioplitori, simbol al continuarii traditiei. De-a lungul anilor, pe scena festivalului s-au perindat nume cunoscute ale scenei romanesti, iar in public au fost prezenti ministri, ambasadori, mari oameni de cultura.

Acum, totul e istorie. Din pacate, actuala conducere a primariei din Naeni nu este deloc interesata de promovarea valorilor locale, asa ca, intreaga zona turistica a intrat intr-un declin rapid, foarte vizibil. Majoritatea indicatoarelor turistice, atent si cu bun gust lucrate au disparut, drumurile de acces spre chilia lui Ambrosie, tabara de sculptura, grote, satul dacic au devenit impracticabile, iar distrugerea monumentelor pare sa fi devenit un sport local. Indemnul nostru sincer? Mergeti sa vizitati cat mai aveti ce.

Daniel Petre