Manastirea Carnu

Cea mai veche așezare monahală de pe Valea Buzăului, Manastirea Carnu este situată într-o pajişte întinsă, uşor vălurită, la marginea pădurii de tei de pe culmea dealului Blindisel (625 m), într-un loc liniştit şi singuratic. Aici se află un izvor cu apă foarte bună de băut.

Manastirea Carnu este ctitoria domnitorului Mircea Ciobanu şi a soţiei sale Doamna Chiajna, pe locul celor mai vechi sihăstrii din Munţii Buzăului şi Codrii Cislăului. În anul 1546, în a doua perioadă de domnie, Mircea Ciobanu a ridicat şi biserica Mănăstirii Cârnu, menţinând Hramul Vechii biserici de lemn Sf. Arh. Mihail şi Gavril. Din cauza degradărilor survenite odată cu trecerea timpului, în anul 1643, domnitorul Matei Basarab face unele reparaţii şi danii pentru călugării şi sihaştrii din împrejurimi. După anul 1800 Manastirea Carnu decade fiind ocupată vremelnic de către călugării greci, apoi este părăsită. După aproape 140 de ani de la încetarea activităţii monahale acest aşezământ a fost redeschis la 1 martie 1991 la iniţiativa Preasfinţitului Epifanie Norocel, episcopul de atunci al Buzăului, iar la 14 octombrie 1991 s-a oficiat prima slujbă religioasă.

Legenda spune că în timpul unei invazii otomane, Doamna Chiajna, având asupra sa documente importante ale ţării, s-a ascuns în turla bisericii. Nevoită fiind să stea ghemuită în spaţiul foarte îngust dintre pereţii turlei, cu nasul lipit de perete, Doamnei Chiajna i s-ar fi turtit nasul, devenind cârn. De la această întâmplare rămasă în memoria locului, care dovedeşte patriotismul Doamnei Chiajna, numele de Cârnu a fost atribuit sfântului lăcaş. Informații despre manastirea Carnu pot fi obținute la 0238.546.442 sau 0764.479.482.

Tudor Matei