Renumita Mina de Petrol din Sărata Monteoru este unică în Europa și o raritate în lume, datorită sistemului de exploatare a zăcămintelor petrolifere cu ajutorul metodelor miniere. Mina de țiței, monument istoric datând din 1874, este încă funcțională și nu se vizitează.

Mina de petrol este cea mai veche exploatare petrolieră din zona Buzăului, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Galeriile celor două orizonturi ale minei se află la 240 și 320 m adâncime, cel de-al doilea aflându-se binișor sub nivelul mării, intrarea în mină fiind situată la aproximativ 280 m altitudine. Între 1874 și 1924 petrolul s-a extras prin puțuri, iar din 1925, prin galerii, metodă utilizată și astăzi. Din 1931, din aceste galerii s-au forat sonde orizontale. Țițeiul se scurgea în galerii către puțul principal de unde, cu o pompă, era împins la suprafață, într-un rezervor. Aerisirea se făcea cu un ventilator, iar iluminatul, cu lămpi cu acumulator. Pentru intrarea în mina de petrol se folosește ascensorul. Până nu demult, sterilul din mină era adus la suprafață cu mici vagoneți ridicați cu liftul și deplasați pe o cale de rulare metalică până deasupra unui maidan, unde erau basculați.

Accesul vizitatorilor în subteran nu este permis. Pe viitor s-ar intenționa realizarea aici a unui mic muzeu tematic. Acum pot fi admirate doar intrarea în puțul liftului, o mică rețea exterioară de șine și câțiva vagoneți.