Tehnic vorbind, Platoul Meledic este o rezervație geologică, speologică, botanică și zoologică ce se întinde pe o suprafață de aproximativ 70 hectare, la o altitudine de 600 m, în dreapta văii Jghiabului, pe raza comunei Mânzălești. Găsim aici dealuri de sare și peșteri, canioane adânci, lacuri, țestoase, scorpioni, statui de lemn și chiar un sfinx.

Peșterile

Nu mai puțin de 35 de peșteri în sare au fost găsite în apropiere de platoul Meledic, printre care și renumita 6S, de două ori deținătoare a recordului mondial (1980 și 1986) pentru cea mai lungă cavitate formată în sare. 6S are 3.234 m dezvoltare și 42 m denivelare. Intrarea principală este aproape blocată, din cauza alunecărilor provocate de ploi. Pereții abrupți de sare pot fi admirați din exterior. Celor care doresc să exploreze cavitățile săpate în sare le trebuie echipament și ghidaj specializat.

Lacul

Se spune că frumosul lac Meledic este unicul din lume cu apă dulce, așezat pe un masiv de sare. Adâncimea lui maximă este de 20 m, iar suprafața nu depășește un hectar. În apropiere se găsesc izvoare de ape minerale, cunoscute de cel puțin 200 de ani. În timpul verii, aici se face plajă și se pescuiește. Băile nu sunt indicate pentru că, la adâncime, apa este extrem de rece.

Tabăra de sculptură

În tabăra de sculptură existau, la un moment dat, aproximativ 25 de statui din lemn, rezultate în urma unei acțiuni inițiate de artiștii Cornelia Ionescu Ciurumelea și prof. Dumitru Cristea, în 2001, cu ocazia anului Constantin Brâncuși. Lucrările, câte au mai rezistat vremii, sunt expuse într-o poiană din apropierea lacului Meledic. Din când în cand, în poiană apar statui noi.

Sfinxul

Sfinxul din Buștea, monument al naturii fără acte, este o stâncă de aproximativ cinci – șase metri înălțime, cu aspectul unui cap uman, care veghează foarte de sus văile de sare din zona Mânzălești – Lopătari. Este situat în masivul Breazău, nu departe de Platoul Meledic și este vizibil de la câțiva kilometri.