Trovanti Ulmet – Bozioru

Da, și în Buzău există trovanti, pe valea Bâscei Chiojdului, în tărâmul Goșei și prin alte locuri. Cei mai cunoscuți trovanti buzoieni, însă, sunt Babele de la Ulmet – Bozioru care seamănă mai degrabă cu niște nave spațiale prăbușite și abandonate, unele de dimensiuni impresionante. Bineînțeles că imaginația oamenilor lucrează independent de ceea ce spun cercetătorii, așa că, printre altele, li s-a atribuit chiar și origine extraterestră.

Dar de ce sunt așa de ciudați acești trovanti? Până acum n-a dat nimeni o explicație credibilă în ceea ce privește forma și originea lor, deși au fost studiați și răs-studiați. Conform dicționarelor, trovantul este o porțiune elipsoidală din cuprinsul unui strat de nisip sau al unei gresii friabile, cimentată de apele calcaroase. Tendința lor este de creștere spontană, din centru spre exterior, cu o rată de depunere de câțiva cm la câteva mii de ani. Apar sub forma unor agregate minerale nodulare, sferoidale, elipsoidale, discoidale sau cilindrice cu structură masivă, concentrică sau plană, având dimensiuni de la câțiva milimetri la câțiva metri. Evident, odată dezgropați din nisip, creșterea încetează.

Din 2018, onor Primăria Bozioru încasează taxă de acces în zona cu trovanti și babe (pentru parcare amenajată, refacerea drumului de acces, indicatoare, coșuri de gunoi, toalete publice, materiale informative etc). Toate acestea vor exista, la un moment dat. Până atunci, când vă hotărâți să vă rupeți mașinile până acolo, luați-vă și ceva cash la voi, să nu rămâneți pe dinafară.

! Ploile abundente din prima parte a lui 2023 au șubrezit câțiva trovanți masivi și le-au crescut riscul de rostogolire / alunecare. Autoritățile caută soluții de stabilizare și au impus trasee mai sigure, ocolitoare.