Construita la 1888, astazi degradata de intemperii, Vila Monteoru este amplasata in parcul dendrologic si gazduia, pana de curand, cateva dormitoare ale taberei scolare din localitate.

Grigore Monteoru a mai construit in apropiere o capela, un cazino si un parc in stilul gradinilor englezesti, pentru vizitatorii de seama. Din pacate, cutremurul din 1940, al doilea razboi mondial si regimul comunist nu au fost prielnice conservarii patrimoniului construit, multe cladiri fiind pierdute pentru totdeauna.

Parcul dendrologic din jurul Vilei Monteoru a fost conceput in stil englezesc. Realizarea acestuia a fost inceputa in timpul vietii lui Grigore Monteoru si terminata de moștenitorii sai, in 1904. Au fost plantate aici specii autohtone, alaturi de arbori si specii exotice din America de Nord, China, Japonia. Vila Monteoru a fost inconjurata de un parc de peste doua hectare, iar in jurul parcului au mai fost plantate alte opt hectare. Din vara anului 2012, atat parcul dendrologic, cat si vila Monteoru au fost retrocedate urmasilor familiei Monteoru, accesul publicului larg fiind deocamdata interzis.