Rezervația Vulcanii Noroiosi din apropiere de Berca este, incontestabil, cea mai frecventată atracție turistică buzoiană și din toată partea asta de țară. Nu și cea mai importantă, dar e locul perfect de vizitat pentru cei foarte comozi sau pentru cei aflați în trecere.

Practic, rezervația Vulcanii Noroiosi înseamnă două platouri măricele, cocoțate printre dealuri, situate la câțiva kilometri depărtare unul de celălalt. Fără vegetație, dar nu aride, căci nămolul gâlgăie pretutindeni. Deși aparent asemănătoare, cele două platouri diferă mult prin structură și forma conurilor cu noroi. Ideea e că trebuie văzute amândouă, pentru a vă face o imagine clară. Explicația fenomenului Vulcanii Noroiosi e simplă și arhicunoscută. Gazul metan din adâncuri (zona este petroliferă) își face drum spre suprafață, antrenând cu el noroi și sare din straturile pe care le străbate. În funcție de particularitățile noroiului, fiecare con sau crater arată altfel. Una peste alta, pe oricare dintre platouri te-ai afla, totul în jur arată de parcă te-ai plimba pe Lună.

Rezervația este suficient de aproape de București, Ploiești, Brașov, sudul Moldovei, Dobrogea sau estul Bărăganului. Drumul de acces e bun. Exista parcari amenajate in apropiere, precum si locuri de cazare sau restaurant. Este foarte ușor de nimerit, existand indicatoare rutiere, dar și de aprofundat, totul aici fiind foarte simplu și la îndemână, fără a necesita mers pe jos, mari riscuri sau alte eforturi deosebite. Zona este destul de sălbatică pentru a nu te îmbia să rămâi în preajmă mai mult de-o jumatate de oră, mai ales in timpul verii. Dar e fascinantă și surprinzătoare, atât pentru cei care n-au mai ajuns aici, cât și pentru veterani. Intrarea in rezervatie costa cel mult patru lei. Daca nu-ti ajunge noroiul luat acasa pe talpi, gasesti tot soiul de suveniruri, inclusiv magneti pentru frigider, ca sa ai cu ce-ți uimi prietenii, la întoarcere.