Barajul Ciresu
Lacul de acumulare și barajul Ciresul sunt situate pe cursul superior al râului Bâsca Mare, în județul Covasna, la granița cu Buzăul, pe teritoriul comunei Zagon. Zona este umblată doar de urs, de pescari și pădurar, fiind destul de greu accesibilă și fără semnal GSM.
Barajul Ciresu este o construcție masivă din beton de dată relativ recentă, de 19 metri înălțime, ascunsă între versanți pe cursul Bâscii Mari. Barajul se află în administrarea Companiei de apă Buzău. Construit în mijlocul pădurii, la 930 m altitudine, multă vreme nefolosit, alimentează astăzi cu apă potabilă mai multe localități de pe Valea Slănicului. A fost pus în funcțiune în 1997, are o capacitate proiectată de 225.000 mc și o înălțime de 17 metri la deversare. Debitul maxim la golire este de 85 mc/sec. Periodic, acest mastodont trece printr-o procedură de decolmatare, acțiune ce presupune curățarea de materialele aluvionare depuse, atât pentru mentenanță, cât și pentru îmbunătățirea calității apei.
Un alt baraj, Surduc, urma să fie construit de Hidroelectrica câțiva kilometri mai la vale. Apa acumulată aici ar fi fost dirijată prin subteran, printr-o galerie, spre hidrocentrala Nehoiașu, aflată dincolo de munte. Tot așa, apa celorlalți afluenți de pe stânga Buzăului trebuia deturnată prin galerii spre noua centrală, albiile acestor râuri rămânând goale. În urma unui protest public și al unui proces finalizat în 2022, lucrările la barajul Surduc (foto 4) au fost suprimate. Mărețul proiect hidroenergetic fusese demarat în 1981 prin decret al lui Nicolae Ceaușescu.
Semnează aici petiția pentru salvarea râului Bâsca Mare. Durează numai un minut.