Barajul Surduc
Barajul Surduc, un proiect de sorginte ceaușistă, trebuia construit pe râul Bâsca Mare, la intrarea acestuia din județul Covasna, la câțiva kilometri în aval de barajul Cireșu. Apa acumulată aici ar fi fost dirijată printr-o galerie spre centrala electrică Nehoiașu, aflată dincolo de munte. Tot așa, apa celorlalți afluenți de pe stânga Buzăului trebuia deturnată prin galerii spre aceeași hidrocentrală, albiile acestor râuri rămânând goale. Barajul și lacul de acumulare Surduc nu au mai fost finalizate, proiectul fiind oprit în justiție. Un obiectiv turistic în devenire.
În toamna lui 2019, Hidroelectrica a alocat 63 de milioane de lei pentru construcția unei derivații (Surduc-Nehoiașu) de la cursul râului Bâsca Mare. Aducțiunea ar fi urmat să conducă apa din barajul Surduc (cota 873) pe sub munte, până la hidrocentrala de la Nehoiașu (cota 385), finalizată din 1988. Construcția barajului Surduc (tip stăvilar, cu două deschideri), care ar fi costat până la 78 de milioane de lei și avea termen de finalizare anul 2023, urma să sece complet albia râului Bâsca Mare pe câteva zeci de kilometri. La fel ca la Siriu, lucrările ar fi necesitat supraînălțarea și redesenarea drumului. În urma unui protest public și al unui proces finalizat în 2022, lucrările la barajul Surduc au fost suprimate. S-a renunțat forțat la producția de energie electrică și la distrugerea totală a râului Bâsca Mare în favoarea unui debit ceva mai redus și a apei potabile. Mărețul proiect hidroenergetic fusese demarat în 1981 prin decret al lui Nicolae Ceaușescu.
Inginerii abandonate?
Galeria Surduc-Nehoiaşu ar fi condus apa din acumularea Surduc, al cărei volum proiectat era de 280.000 mc, spre centrala hidroelectrică Nehoiaşu şi era realizată în proporție de 90 % din 2015. Are o lungime de aproximativ 16,6 km, un debit instalat de 40 mc/s, un diametru interior de patru metri și o diferență de nivel între capete de aproape 500 m. Din punct de vedere constructiv, galeria este de formă cilindrică și este protejată pe toată lungimea cu o căptușeală de 35 cm din beton armat. În următorii ani i se va găsi și ei o întrebuințare preponderent turistică, probabil, pentru că pe fundul ei se prelinge un firicel de apă. S-a format mâzgă, sunt alge, mușchi și lilieci, umiditate, beznă și e curent, frig și ecooou.
Octombrie 2022
Nouă amenajări hidroenergetice aflate în diferite stadii de execuție, însă oprite, vor fi finalizate, în regim de urgență, fiind declarate de către CSAT obiective vitale pentru reziliența energetică. Un proiect de OUG pregătit de Ministerul Energiei, lansat în dezbatere publică, va acorda derogări de la legislație pentru finalizarea acestora. Printre ele, Surduc-Nehoiașu… Societatea civilă a inițiat un proces pentru demolarea barajului ilegal, proces ce se află pe rolul Tribunalului Cluj.
Muncă multă (la galerie s-a săpat 30 de ani!) și bani irosiți (peste un miliard lei) într-un proiect colosal, bazat din start pe hazard, fantezii și destule ilegalități, stopat într-un final de justiție.
Semnează aici petiția pentru salvarea râului Bâsca Mare. Durează numai un minut.