Basil Iorgulescu
Personalitate de anvergură a vieții culturale buzoiene, Basil Iorgulescu (1847-1904) și-a legat numele printre altele, de înființarea primei biblioteci publice la Buzău și de constituirea primei colecții muzeale publice la nivel local. A fost în aceleași timp și realizatorul unor importante studii de geografie ale județului, pentru care a fost premiat. Aceste rânduri sunt un omagiu.
Profesor la gimnaziul Tudor Vladimirescu (actualul Colegiu Național B P Hașdeu) de la 1 noiembrie 1869, și apoi director, Iorgulescu, geograf, literat, istoric, sociolog, ocupă un loc de seamă și în istoria învățământului local. Prin activitatea desfășurată pe toate planurile, prin lucrările publicate și realizările sale, Basil Iorgulescu a lăsat în urmă amintirea unui mare cărturar și ctitor de așezăminte, meritându-și din plin recunoștința buzoienilor. În 2023, la nici 120 de ani de la moartea sa, i-a fost acordat titlul de cetățean de onoare al urbei, pe care este nevoit să-l împartă cu destule nimicuri și dubioși, aflați încă în viață.
Pentru mine, fire curioasă și pas zburdalnic, care de 15 ani adun, analizez și notez impresii tot bătând drumurile Buzăului, forțând tot felul de conexiuni, Dicționarul geografic, statistic, economic și istoric al județului Buzeu publicat de Iorgulescu în 1892 s-a dovedit ceva de-a dreptul uimitor. Oficial, documentarea pentru valorosul dicționar s-a făcut în 1890 (an cu recensământ), dar a început prin 1881. A fost tipărit în 2000 de exemplare, la Stabilimentul Grafic LV. Socecu din Bucureşti, cu cheltuiala Majestăţii Sale Regele Carol I. A fost premiat în martie 1891 de Societatea Geografică Română a Academiei Române. În 1890 se foloseau calul, diligența sau căruța ca mijloace de transport, cele mai evoluate drumuri (rarisime) erau de macadam (pietruite), iar comunicarea la distanță se făcea numai între anumite puncte importante, cu ajutorul telegrafului; telefonul, trenul și bicicleta erau abia apărute și inutilizabile. Nu pricep nici acum cum a reușit Basil Iorgulescu să ajungă până în cele mai îndepărtate și sălbatice cotloane ale județului de unde a adunat și sintetizat date despre tot ce mișcă, curge, zboară sau are un nume. Date excelent documentate și clasificate despre situri antice și ruine istorice, de exemplu, de mare acuratețe și astăzi.