Bisericuta din Crang
Povestea cochetei bisericuțe de la intrarea în Crâng a început în 1867, când întreg ținutul se zvârcolea într-o secetă cumplită. Pentru a face cerul să plângă, credincioșii au hotărât să aducă moaștele Sfintei Filofteia de la mănăstirea Curtea de Argeș. Când au ajuns cu moaștele în locul bisericuței de astăzi, s-a pornit un adevărat potop. Pentru a marca minunea, aici a fost ridicată o cruce, iar apoi, pe la 1922, actuala bisericuta din Crang.
Legenda spune că, în 1899, călugărului Anastasie de la Mănăstirea Neamţ i-a apărut în vis Maica Domnului înşiinţându-l că, dacă se va construi o bisericuţă în Pădurea Cosminului (actualul Crâng) din Buzău, aceasta va face minuni. După ridicarea bisericii, proprietăţile miraculoase nu au întârziat să apară. Astfel, dacă cineva se ruga în genunchi lângă zidul bisericii, în exterior, desena semnul crucii pe perete şi lipea un ban pe acest semn, dorinţele i se puteau îndeplini. Dacă banul nu rămânea lipit, era dovada neîndeplinirii dorinţei. Banul rămas fixat pe crucea desenată era apoi transformat în medalion şi purtat nouă săptămâni la gât. Astăzi, pereţii sunt încărcaţi de cruciuliţe minuscule care, după cum se spune, atestă că şi-au găsit împlinirea multe rugăciuni.
Bisericuta din Crang (monument istoric), construită din cărămidă, fără fundaţie, a fost supusă recent unor lucrări importante de consolidare şi refacere, după ce în ultimii ani ajunsese aproape o ruină.