Bufetul din crang
Bufetul din Crang, construcție (cu aspect de conac boieresc și rol de fast-food) asemănătoare celei ce poate fi admirată astăzi, a fost realizat de arhitectul elvețian Jean Heinrich Schwartz în 1897, după demolarea vechiului bufet ce exista din anul 1858.
Aspectul inițial al clădirii a fost inspirat din arhitectura urbană germană și elvețiană a vremii, cu elemente din lemn incluse în zidărie și cu turlă principală. Balconul și ornamentele exterioare, terasa imensă și scările de acces te duc cu gândul tot acolo. Între 1916 – 1918, în perioada ocupației, bufetul a devenit cazinou exclusiv pentru ocupanți. A fost distrus aproape în totalitate în evenimentele din august 1944. Mai târziu a fost consolidat și reparat fără entuziasm, rezultând o clădire cu un singur nivel, fără nicio personalitate. Între anii 1979 – 1982, sub coordonarea arhitectului Ion Ciorcilă, clădirea a fost reconstituită după imagini din epocă.
Pe vremuri, bufetul din Crang se închiria de către Primărie prin licitație publică, pentru perioade de câte trei ani. În 17 martie 1952, bufetul a fost trecut în administrarea Întreprinderii de Locuințe și Localuri, din documente reieșind că a fost multă vreme în proprietatea Primăriei, apoi a Sfatului Popular al orașului. După 1990 a stat închis o perioadă, apoi a fost privatizat, restaurantul fiind aztăzi din nou în activitate, sub numele de Conacul Trandafirilor.