In judetul Buzau exista mai multe masive calcaroase formate din cochilii de scoici fosilizate si cimentate. Carierele de calcar din zonele Naeni, Pietroasele sau Ciuta dateaza de mai bine de doua milenii, fiind folosite in primul rand la extragerea pietrei pentru constructii sau pentru producerea varului. Cateva dintre aceste grote pot fi explorate.

Calcarul cochilifer poate fi considerat o pagina de istorie, continand la vedere organisme marine fosilizate, prinse in nisipul in care au trait acum milioane de ani. Singura cariera de calcar functionala din Buzau se afla la Naeni. Este o exploatare de suprafata, de data recenta. In Naeni, la cativa kilometri distanta a mai functionat o cariera, infiintata in anii ’60 ai secolului trecut. Calcarul extras de aici a fost folosit, de-a lungul vremii, la Casa Poporului, la Metroul bucurestean, la Cazinoul din Monteoru, la podul de la Maracineni, la scaunele lui Dromihete de la Zimnicea si in multe alte locuri. Cariera a functionat in plin pana in anii ’90, cand a fost concesionata unei firme private, dupa care s-a ales praful.

In arealul Breaza – Pietroasele vechile cariere subterane de exploatare a calcarului au fost inchise, zona devenind de cativa ani incoace sit arheologic. Sus, spre Releul din varful dealului Istrita, inca exista cateva vechi galerii lungi si intortocheate, aproape imposibil de reperat de unul singur, fara ajutor local.

In zona dealului Ciuta carierele de calcar au fost demult abandonate. Schitul Cetatuia, aflat in varful acestui deal, este asezat pe un labirint de grote artificiale din care, de mai bine de 2000 de ani incoace, se tot extrage piatra. In anii comunismului s-au scos blocuri mari, pentru Tabara de sculptura Magura sau s-a exploatat masiv pentru Casa Poporului, Metrou si alte importante obiective ceausiste. Neoficial, localnicii din Ciuta viziteaza si astazi vechi galerii parasite, in cautare de piatra, pe care o extrag rudimentar, cu baroase, rangi si pene metalice, la lumina lampii cu carbid.

Daniel Petre