Carnati de Plescoi

Adevăraţii carnati de Plescoi nu zac în supermarket, așteptându-vă să-i cumpărați. Acolo găsiţi numai cârnaţi de doi lei, produşi industrial după rețete adaptate economiei de piață și al căror gust nu se apropie de original. Carnatii de Plescoi se produc doar în regiunea care i-a consacrat, Berca – Pleşcoi – Săpoca, unde sunt preparaţi manual, după vechile rețete (informațiile oferite de Wikipedia sunt din nou eronate). TurismBuzau.ro susține un atelier artizanal unde se prepară pastramă, ghiudem, babic și carnati de Plescoi. Dacă ați testat prin alte părți și credeți că mai bun nu există, vă oferim noi o ocazie…

Creatorii cârnaților de Pleșcoi, zice-se, ar fi grădinarii sârbi (bulgari, de fapt, dar asta-i o altă poveste) care s-au stabilit în zona mai sus menționată cu vreo două sute de ani în urmă, cărora le mai datorăm și alte rețete, cea de babic de exemplu. Nemulțumiți de gustul cărnii de oaie din regiune, mult diferit de cel de-acasă, sârbii ar fi condimentat foarte puternic cârnații, i-au afumat și i-au uscat până la consistența unor bucăți de lemn, pentru a-i putea mânca. În general, pentru a face carnati de Plescoi se folosesc în primul rând carnea și seul de oaie, la care se adaugă puțină carne de vită sau capră, usturoi, mult ardei iute, cimbru, busuioc, sare, totul ambalându-se în maț subțire de oaie. Lipsa aditivilor, folosirea de mirodenii, conservanți și membrane naturale fac ca produsul rezultat să rămână natural și sănătos. Singurii conservanți folosiți sunt sarea și fumul. La afumătoare se folosește lemn de esență tare, fără rășină.

Pe vremea comuniștilor, mult căutații carnati de Plescoi erau marfă prohibită. Puteau fi găsiți, dar era destul de complicat. Existau câțiva producători consacrați în zona Pleșcoi și o întreagă rețea de distribuție. Aproape toată lumea știa pe cineva, care cunoștea pe altcineva care putea face rost de câteva kile de cârnați. Marfa care se trafica în acele vremuri era bine uscată, avea mărimea unei țigări doar că era ceva mai groasă. Se livra în șiruri și dura destul de mult până sosea. Foarte multă vreme, un astfel de cârnăcior uscat de Pleșcoi costa un leu.

Vreme de mai mulți ani, la începutul lunii octombrie, comuna buzoiană Berca găzduia Festivalul cârnaților de Pleșcoi. În ultima vreme, din motive de criză economică, război sau pandemie, nu prea s-a mai respectat tradiția. Festivalul era, în primul rând, o desfășurare în forță a producătorilor locali de cârnați. Din aceeași zonă și aceleași surse mai puteți savura babicul de Pleșcoi, ghiudemul de Pleșcoi și pastrama de oaie. Gurmanzilor și curioșilor le recomandăm o sursă de toată lauda, pe ‘ndelete testată.