Adevăraţii carnati de Plescoi nu zac în supermarket, unde găsiţi numai cârnaţi de doi lei, produşi industrial după rețete adaptate economiei de piață și al căror gust nu se apropie de original. Carnatii de Plescoi se produc doar în regiunea care i-a consacrat, Berca – Pleşcoi – Săpoca, unde sunt preparaţi manual, după vechile rețete. TurismBuzau.ro susține un atelier artizanal unde se prepară pastramă și carnati de Plescoi. Dacă ați testat prin alte părți și credeți că mai bun nu există, vă oferim noi o ocazie…

Povestea spune că inventatorii cârnaților de Pleșcoi ar fi grădinarii sârbi care s-au stabilit în zona menționată cu vreo două sute de ani în urmă, cărora le mai datorăm și alte rețete, cea de babic de exemplu. Nemulțumiți de gustul cărnii de oaie din regiune, mult diferit de cel de-acasă, sârbii ar fi condimentat foarte puternic cârnații, i-au afumat și i-au uscat până la consistența unor bucăți de lemn, pentru a-i putea mânca. În general, pentru a face carnati de Plescoi se folosesc în primul rând carnea și seul de oaie, la care se adaugă puțină carne de vită, usturoi, ardei iute, cimbru, busuioc, sare, totul ambalându-se în maț subțire de oaie. Lipsa aditivilor, folosirea de mirodenii, conservanți și membrane naturale fac ca produsul rezultat să rămână natural și sănătos. Singurii conservanți folosiți sunt sarea și fumul. La afumătoare se folosește lemn de esență tare, fără rășină.

Aproape în fiecare an, la începutul lunii octombrie, comuna buzoiană Berca găzduiește Festivalul cârnaților de Pleșcoi. Pentru 2018 ar fi fost programat în zilele de 6 și 7 octombrie. Este o desfășurare în forță a producătorilor locali de cârnați. Din aceeași zonă și aceleași surse mai puteți savura babicul de Pleșcoi, ghiudemul de Pleșcoi și pastrama de oaie. Gurmanzilor și curioșilor le recomandăm câteva surse de încredere, pe ‘ndelete testate.