Casa memoriala Vasile Voiculescu
Medicul Vasile Voiculescu, personalitate remarcabilă a literaturii românești, încă ne surprinde. Din cronici vechi aflăm că a lucrat 12 ani la Radio Bucureşti. Mai întâi ca referent literar, apoi ca director al emisiunilor culturale. A fost chemat în acest post de însuși regele Carol al II-lea. Expoziția memorială de la Pârscov este găzduită de casa în care s-a născut.
Activitatea lui Vasile Voiculescu la postul naţional de radio a fost laborioasă. A strâns în acei ani, în faţa microfonului, toţi scriitorii de talent. A iniţiat rubrica La masa de lucru, un fel de şantier literar care este continuat şi astăzi sub diferite forme. În plus, a ţinut o serie întreagă de conferinţe şi a avut, la Ora satului, o rubrică permanentă de sfaturi medicale, scrise extrem de colorat. Toate acestea, la un loc cu articolele răspândite prin Albina şi alte tipărituri populare, alcătuiesc o publicistică plină de miez. A fost epurat în 1946, apoi închis.
Expoziția memorială de la Pârscov se găsește în satul în care s-a născut, la 13 octombrie 1884, poetul, dramaturgul, publicistul, editorul, dar și medicul Vasile Voiculescu. Aceasta oferă vizitatorilor posibilitatea de a–și crea o imagine sugestivă asupra evoluției în timp a scriitorului, bogata și diversa lui activitate literară, publicistică și editorială. Clădirea, consolidată și reabilitată între anii 1986 – 1988, a devenit casă memorială în 1996. De restaurare s-au ocupat arh. Aurel Mihnea și ing. Spiridon Râmniceanu, diriginte de șantier fiind Wiliam Salit. Ulterior, colecția s-a îmbogățit cu lucrări și obiecte donate de familie, cu mobilier recondiționat și completat cu piese specifice perioadei în care scriitorul a locuit aici. Sunt expuse documente personale: legitimații, brevete, acte de stare civilă și de studii, teza de doctor în medicină, fotografii de familie, obiecte de colecție (minerale, ceramică și diverse obiecte din lemn), tablouri, desene, schițe în creion și tuș, acuarele, icoane pe sticlă, mobilier (pat, mese, dulapuri, piedestal, oglindă de perete), textile (covor, cuverturi, fețe de masă), obiecte personale – periuța de dinți și ilicul folosite în timpul detenției, ochelari, schiuri, volume de poezii și proză, un patefon etc. Cele peste 200 de exponate aflate în casa memorială, împreună cu alte obiecte și documente aflate în depozitul Muzeului Județean Buzău, reprezintă un inestimabil fond documentar ce reflectă momente din viața și activitatea renumitului scriitor, al cărui nume a fost atribuit Bibliotecii Județene din Buzău. În memoria sa, în curtea casei, la 13 octombrie 1974, cu prilejul aniversării a 90 de ani de la naștere, a fost dezvelit un bust din bronz, opera sculptorului Oscar Han. Informații, la 0238 507 452.