Conacul Angelescu

Monument istoric și de arhitectură, conacul Angelescu din Stâlpu datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea. De câțiva ani a fost retrocedat urmașilor familiei Angelescu – Monteoru. Astăzi, la fel ca vila surată din Monteoru, este bine ferecat și zace semiabandonat, în așteptarea unor vremuri mai bune.

La sfârşitul anului 1899 tânărul doctor în medicină Constantin D. Angelescu se căsătorea cu Virginia Monteoru, fiica petrolistului Grigore C. Monteoru, moştenitoarea unei averi apreciabile. Fieful familiei Monteoru era în renumita (pe atunci) staţiune Sărata Monteoru, nu departe de Buzău și Stâlpu. Printre bunurile imobile moștenite de Virginia la moartea tatălui se număra și moșia din Stâlpu, unde nu cu mult timp înainte fuseseră ridicate gara Monteoru, care deservea stațiunea și exploatările petrolifere de acolo, dar și impunătorul conac. În urma căsătoriei cu Virginia, doctorul C. Angelescu devenea și proprietarul conacului din Stâlpu.

Constantin I. Angelescu (1869 – 1948), membru de onoare al Academiei Române, a fost politician, medic și profesor universitar, ministru și reformator al școlii românești în perioada interbelică. După moartea lui Grigore Monteoru, dr. C. Angelescu îi va continua opera trebuind să se împartă între medicină, politică şi afaceri! Calităţile de bun organizator şi de bun constructor îi vor aduce, printre altele, și renumele de Doctorul Cărămidă!