Asezarea Cotatcu-Cetatuia
Așezarea Cotatcu-Cetatuia este situată în zona deluroasă de nord-est a județului Buzău, cam la 15 km de Râmnicu Sărat. Ploile abundente și alunecările de teren au scos la lumină fragmente de ceramică și bucăți de vase vechi de aproape 8.000 de ani.
Situl arheologic de la Coţatcu a fost descoperit în anul 1971 de Vasile Motoaşcă, directorul şcolii din sat, odată cu primele alunecări de teren ce au afectat zona. În anii 1973-1974 au fost efectuate primele cercetări sistematice pentru recuperarea materialelor arheologice din complexele distruse de alunecările de teren şi pentru stabilirea stratigrafiei aşezării. Cercetările au fost conduse de Vasile Drâmbocianu, arheolog la Muzeul Judeţean Buzău.
Locuirile succesive de la Coţatcu au contribuit la formarea unei depuneri consistente de tip tell (colină artificială formată din ruine suprapuse ale unor așezări antice) cu o grosime între 3,6 și 4 m. Au fost cercetate până în prezent opt locuințe, fiind recuperată o cantitate impresionantă de materiale arheologice (vase, unelte, statuete antropomorfe și zoomorfe, pandantive etc.). Au fost identificate cinci niveluri de locuire reprezentând resturile suprapuse ale unor locuințe incendiate și neincendiate: primele patru (de sus în jos) aparțin aspectului cultural Stoicani-Aldeni (cca. 4300-3900 BC), iar cel de-al cincilea unei faze târzii a culturii Starčevo-Criş (cca. 5700-5600 BC)
Situl neo-eneolitic de la Coţatcu (comuna Podgoria) este situat în zona deluroasă de nord-est a judeţului Buzău, la vreo 15 km de municipiul Râmnicu Sărat, pe partea dreaptă a terasei medii a pârâului cu acelaşi nume. Cunoscută de localnici sub numele de Cetăţuia, aşezarea preistorică este mărginită la vest de pârâul Coţatcu, iar la nord și sud de două văioage adânci. Accesul cel mai ușor se poate face dinspre est, printr-un col care leagă terasa înaltă a pârâului Coţatcu de cea medie pe care se află așezarea. Este șantier arheologic, activ vara.