Gheorghe Petcu – ERATA
Gheorghe Petcu, sociolog convertit, este membru al Uniunii Scriitorilor și cetățean de onoare al Buzăului. (Co)autor a zeci de albume, enciclopedii sau monografii, a marcat istoria și geografia locului publicând fără scrupule multe date eronate, povești inventate sau alte bazaconii. Ne-a părăsit definitiv în 16 mai 2024.
De când edităm TurismBuzau.ro drumurile noastre s-au tot intersectat, călcând de nenumărate ori în moștenirea Petcu. Beleaua e că Gheorghe Petcu, acum în retragere dar la fel de prolific, și-a lăsat urmele pe multe atracții turistice locale publicând texte cu date eronate, menite, probabil, să le cosmetizeze imaginea. Date preluate apoi și răspreluate ca din Biblie de către mass media, de wikipedia etc. De notorietate rămân cei 17 m înălțime ai cascadei Cașoca, împroprietărirea celebrului col. Gheorghe Truțulescu cu domeniul Hariton, sau, probabil cea mai gogonată, existența cetății medievale a Buzăului, cu zid de apărare și patru porți.
Relativ recent, o cunoștință, prost sfătuită și puțin prinsă la înghesuială, i-a comandat lui Petcu o monografie. I-a înmânat kilograme de documente scoase cu greu de prin arhivele de la București, pentru o documentare serioasă. Petcu a făcut o varză după rețetă proprie, cu propriile documente și frânturi din alte opere personale, fără a se mai obosi să studieze documentele primite. Un prieten comenta atunci, fără intenția de-a fi nesuferit, că cine a citit o carte de-a lui Gheorghe Petcu, le-a citit pe toate. Și avea dreptate. Indiferent de subiect, regăsim multe teme plimbate dintr-o parte în alta, pentru a da volum lucrării. O operă de-a lui Petcu este un amestec de fotografii de calitate îndoielnică și tabele, totul scris cât mai mare, pentru a-i da mai multă greutate. Vor mai trece mulți ani până vom scăpa de moștenirea Petcu.
Adevăru-i că-i distractiv și educativ să aberezi pe teme istorico-turistice și să înscenezi diverse povești așa cum ți-a cășunat ție, însă fără extratereștri că bate la ochi. O poți face când tema e tentantă și izvoarele-s secate, că-i greu de verificat. Și neimportant. Apoi stai și râzi ca prostu’ citindu-le pe site-urile altora și tragi tot felul de concluzii reale despre oamenii de acolo, în funcție de ce și cum s-a publicat. Dacă am făcut-o? Sigur. Aici? Da. Să demonstrăm cu niște link-uri din preluări?
P.S. Dac-ai ajuns pe această pagină printr-un link, înseamnă că tocmai ai descoperit un obiectiv (re)inventat de Gheorghe Petcu.