Fosta manastire Ratesti

Un adevărat dezastru s-a produs la Manastirea Ratesti în primăvara anului 2014, când dealul de sub așezământ a început să alunece la vale cu tot cu chilii, în urma ploilor abundente. Pământul s-a căscat adânc, pereții mai multor clădiri s-au prăbușit, iar impunătoarea biserică aproape s-a dezmembrat. Cele 40 de măicuțe existente în acel moment în Manastirea Ratesti au fost evacuate undeva în apropiere, sfântul lăcaș fiind imediat abandonat. După cinci ani de așteptare, buldozerele au început să niveleze locul.

Ctitorie a boierului Dragomir, Manastirea Ratesti era, pe la sfârșitul secolului al XVI-lea, schit de călugări, ce avea atunci o mică biserică de lemn cu hramul Sfânta Treime. Rămas părăsit pe la 1752, sfântul lăcaș este reînființat după 1760, ca mănăstire de maici. În 1861 se înființează școala pentru maici și fete sărace, iar în 1912, școala de adulte. Până de curând puteau fi admirate aici picturi de Gh. Tattarescu și o colecție de artă veche bisericească.

Schitul Rătești (așa apare în acte până la 1868) a fost menționat documentar pentru prima oară la 6 mai 1634. În anul 1784 se mai construiește aici o biserică de lemn, cu hramul Sf. mare Mucenic Dimitrie. Pe temeliile acesteia s-a ridicat la 1844 biserica cea mare de acum, purtând ambele hramuri: Sfânta Treime și Sf. Mare Mucenic Dimitrie. Aceasta a fost pictată în frescă între 1843 – 1844 de pictorul Nicolae Teodorescu, conducătorul școlii de zugravi de la Episcopia Buzăului, ajutat de nepotul său Gh. Tattarescu, elev al școlii. În acest moment biserica este și ea iremediabil afectată de alunecarea de teren.

În 1861, la Manastirea Ratesti s-a înființat o școală pentru maici și pentru fetele sărace din comunele învecinate, iar în 1912, școala de adulte, transformată în semniar din 1996. Cișmeaua din curtea bisericii este ridicată în 1911 de Fotinia Xenocrat. În apropiere se află încă în picioare clădirea unui muzeu care adăpostea colecția de artă veche bisericească a mănăstirii, înființată în anul 1975, acum mutată în apropiere. Pe tot timpul existenței sale, cu viață de sine, mănăstirea a avut un număr mare de viețuitoare. Mai multe informații pot fi obținute la 0767.044.840.

Atenție! Informații pur orientative, neactualizate din 2019.