Muzeul Chihlimbarului este închis temporar. Colecția de chihlimbar din Colți funcționează ca secție externă a Muzeului județean Buzău. Clădirea care o găzduiește a intrat în reparație capitală, lucrările putând dura cel puțin până spre sfârșitul lui 2019.

În zona localității Colți, într-o mică rezervatie geologică și paleontologică, după ce toarnă cu găleata, satenii încă mai găsesc bucăți de chihlimbar dezvelite și plimbate de șiroaie. Datorită frumuseții sale și a celor peste 160 de culori în care se înfățișează, chihlimbarul de le Colți (romanit, cu o vechime de 40 – 60 milioane de ani) este considerat cel mai valoros de pe planetă. Interesul suscitat de existenţa unor zăcăminte de chihlimbar în zonă și preocupările locuitorilor pentru exploatarea şi prelucrarea acestui mineral au determinat organizarea Colecţiei muzeale Colţi, inaugurată în 1980. Iniţiativa constituirii acestei colecţii datează din 1973, când se începe şi construcţia unei clădiri în stilul arhitectonic specific zonei, se întocmeşte un studiu referitor la exploatarea şi prelucrarea chihlimbarului şi se demarează acţiunea de colecţionare a unor pepite, podoabe, instrumente şi unelte folosite de localnici, dar şi documente referitoare la istoria zonei şi a satului Colţi.

Supranumită şi Muzeul chihlimbarului, unică în ţară prin varietatea şi dimensiunile exponatelor de chihlimbar, colecţia, inaugurată odată cu reluarea serbării folclorice Floare de Colţi şi reorganizată de mai multe ori, valorifică şi exponate arheologice şi documente ce relevă momente din istoria acestei străvechi aşezări. Predomină documente, fotografii, unelte (strung din lemn, ciocane, lămpaşe, târnăcop), pepite de chihlimbar de diferite dimensiuni, bijuterii (inele, cercei, medalioane, broşe, şiraguri de mărgele, ţigarete) care ilustrează activitatea de prospectare, exploatare şi prelucrare a ambrei. Recent, la parterul clădirii a fost inaugurată o sală dedicată așezării rupestre Fundu Peșterii, monument istoric bine zăvorât. Tot aici puteți vizita și o expoziție cu vânzare, de unde minunatele pietricele pot fi achiziționate în diverse forme și monturi, la prețuri foarte bune. Informații suplimentare despre Muzeul Chihlimbarului pot fi obținute la  0238.502.770 (muzeu) sau 0238.522.535 (custode).