Muzeul pietrei

S-a volatilizat un muzeu în aer liber. Nu brusc, ci pe nesimțite, odată cu exponatele din el. Era amenajat pe dealul Ciolanu, nu departe de mănăstire și de tabăra de sculptură și a fost cunoscut sub mai multe denumiri: Muzeul Crucii, Muzeul Pietrei, sau Rezervația Fantana Rece. Practic, cele mai frumoase și valoroase cruci din piatră din Buzău au fost rechiziționate de comuniști și cărate aici. Acum locul este pustiit. Aceste însemnări sunt un omagiu.

Muzeul Pietrei cioplite a fost înființat prin anii ‘70 ai secolului trecut și a adăpostit peste 150 de lucrări de artă țărănească realizate din piatră, în marea lor majoritate cruci de câteva sute de ani, dar și ghizduri de fântână, teici și jgheaburi, uluce și alte obiecte masive vechi de uz gospodăresc. Toate acestea au fost aduse cu căruța în locul numit Fântâna Rece, vreme de mai mulți ani, odată cu descoperirea lor în teren. Astfel a luat ființă Muzeul Pietrei, unic la acea oră în țară, într-un peisaj montan fermecător.

Rămas nesupravegheat, astăzi locul abea mai poate fi recunoscut, aproape toate exponatele (practic tot ce s-a putut deplasa) volatilizându-se rând pe rând, după Revoluție. Singura cruce rămasă la un moment dat era bine prinsă într-un zid, altfel n-am mai fi găsit-o acolo. După depistarea jafului, autoritățile au recuperat ce s-a mai putut. Resturile sunt depozitate în curtea casei memoriale V. Voiculescu din Pârscov. Alte 13 cruci vechi, se pare că recuperate tot de aici, au stat ferite în parcarea Mănăstirii Ciolanu, fiind mutate de curând într-o margine a Taberei Măgura. Se spune că bătrânele cruci dispărute au fost exportate în Occident, în special spre Spania, la prețuri variind între câteva sute și câteva mii de dolari. Cele care s-au spart în timpul manipulării au fost pur și simplu arse și transformate în var. Pentru curioși, ruinele Muzeului Pietrei pot fi găsite pe DJ 203G (actualul Drum al Cramelor), la vreo doi km mai sus de Tabăra Măgura, pe marginea unei bălți, azi mai mult un pâlc de stuf. Explorarea locului poate fi o experiență arheologică interesantă, mai ales în sezonul rece. Am marcat punctul pe hartă.