Palatul Cheia

Prin 2012, un prieten de pe Dealu Mare mi-a trimis două fotografii spectaculoase cu niște ziduri ruinate, într-o pădure. N-a vrut să-mi dea amănunte atunci, a spus că mergem împreună. Dar imaginile (de mult rătăcite) aveau marcaj GPS. Am scotocit o zi întreagă pădurea, cu GPS-ul în mână, la nord-est de izvorul sărat. Fără să am habar atunci, căutam ce mai rămăsese din Palatul Cheia al Doamnei Neaga.

Palatul Cheia, comuna Tisău. Loc izolat la 7 km pe apa Tisăului în sus. Aici, în mijlocul munților de piatră, se văd ruinele unui palat pe care tradiția îl atribuie Doamnei Neaga. Poziția e din cele mai inaccesibile, neavând decât un singur loc de comunicare, apa Tisăului; dar şi mica deschizătură pe unde el se scurgea, pe sub poarta palatului, era închisă cu porţi de fier, fiind atât spaţiu lăsat cât permitea scurgerea apei. Acum poarta nu se mai cunoaşte, stâncile care-i formau închiderea s-au mai depărtat puţin, dărâmându-se în timpul viiturii apei. Valea Cheii: izvor de apă minerală în comuna Tisău, cătunul Tisău, lângă palatul Cheia; conține sulf și fier.

Exact așa descria Basil Iorgulescu două repere ale acestui loc, prin 1890, în Dicționarul geografic, statistic, economic și istoric al județului Buzeu. În 2012, ruinele Palatului Cheia încă puteau fi identificate pe teren. Nefiind răscolite de turiști întâmplători, pot fi și astăzi o mină de aur pentru arheologii pasionați. Locul nu figurează pe lista monumentelor istorice (LMI), nici în Repertoriul Arheologic Național.

Atenție! Informații pur orientative, neactualizate din 2012.