Casa Lupescu / Palatul Fiscal din Râmnicu Sărat, una dintre cele mai frumoase clădiri ale județului Buzău, inexplicabil omisă din lista monumentelor istorice, zace astăzi în uitare, la un pas de colaps. Cu ocazia unor manevre militare din septembrie 1901, clădirea l-a găzduit timp de două zile pe regele Carol I.
Casa Lupescu (Palatul Fiscal), fala străzii Gheorghiţă Lupescu, a fost construită în perioada 1888-1889 și i-a aparţinut lui Constantin Lupescu, primar al Râmnicului între 1901-1903. Arhitectul ei, Leonida Negrescu, s-a inspirat din stilul vilelor pariziene, dovedind o bună cunoaştere a meseriei şi o conştiinciozitate pe măsură. Istoria modernă a Râmnicului este strâns legată de cea a familiei Lupescu, multe momente de răscruce fiind asociate neamului Lupescu, care a dat țării câteva generații de politicieni.
Vândută statului român în 1927, clădirea a fost revendicată după 1990 în instanță de moștenitorii contemporani ai marii familii Lupescu. După ce a primit mai multe destinații, cu puțin înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial în clădire a fost instalată Percepția locală, fiind botezată și cunoscută de atunci drept Palatul fiscal. Chiar dacă în timpul regimului comunist i-au dispărut diverse componente, palatul încă poartă însemnele pline de noblețe ale timpului când a fost construit.
Palatul Fiscal, care până în anul 1999 a găzduit Trezoreria Râmnicu Sărat, aparține astăzi Ministerului Finanțelor, deloc interesat de valoarea lui istorică și arhitecturală. O procedură de introducere a acestuia pe lista monumentelor istorice a fost inițiată în 2015, fără rezultate concrete. Interesant este faptul că o clădire identică a existat în Bucureşti, pe strada Batiştei, casa lui Procopie Dumitrescu, primar al Capitalei între 1901-1902.
Atenție! Informații pur orientative, neupdatate din 2017.