Piatra broscarului
Anul 1997 aducea pentru fostul profesor de istorie al localității Colți, Dumitru Nica, o descoperire ce avea să facă obiectul unui studiu: o lespede de forma unei inimi, plină cu simboluri pictografice. Avea s-o numească Piatra Broscarului.
Un recunoscut loc de refugiu pentru colțeni este și Culmea Broscaru, o înălțime ce străjuiește de veacuri către vest localitatea Colți, spațiul unde, susțin hrisoavele, în vremurile de restriște, localnicii depozitau cereale în porumbare făcute din nuiele. În 1997, în timpul unei partide de vânătoare, prof. Dumitru Nica, de la Colți, descoperea un megalit în formă de inimă, pe care se disting imagini parcă desprinse din vechile pictograme, prin care omul, din dorința de a consemna fapte și evenimente, a recurs la desen, la procedeul redactării imaginilor pe care cuvintele le deșteptau în mintea lor. Despre Piatra Scrisă, prof. Gh. Lazarovici susține că ar putea fi o hartă cu marcarea drumurilor sau plasarea chiliilor ori a bisericuțelor. Dar în zonă sunt și semne rupestre mai vechi. (…) Dintre acestea, cinci sunt planuri de bisericuțe. La alte cinci, crucea simplă sau în combinații apare de 13 ori, iar crucea Sf. Andrei de patru ori, Y de patru ori, V de patru ori, T de șase ori, om de două ori, steaua de trei ori și altele.
Piatra Scrisă, Masa de Piatră, o cruce înaltă din lemn, pe lângă care liniștea, aerul curat, ciripitul suav al păsărelelor, razele ce răzbat încetișor prin desișul cregilor, nu fac decât să îți răpească ceva mai mult din timpul tău cotidian, ca să te bucuri pe deplin de ospitalitatea acestui loc minunat.