Salvamont Buzau?

Știați că Buzăul este singurul județ din România (cu munți și trasee montane pe teritoriul său) care nu are încă un Serviciu Public Salvamont? În ultimii ani, în Buzău, de salvările montane ar trebui să se ocupe Jandarmeria. Sunt deja zece ani de când tot întrebăm: unde-i Salvamont Buzau?

Ce spune legea? Conform HG 77/2003, Consiliile judeţene în a căror rază administrativ-teritorială se află trasee montane şi/sau pârtii de schi organizează servicii publice judeţene SALVAMONT care coordonează activitatea de prevenire a accidentelor montane şi de salvare în munţi a persoanelor accidentate şi a bolnavilor. Nu-i opțional, doar că-i mai greu de înțeles.

Conform aceluiași HG (art. 41), Constituie contravenţii următoarele fapte: a) neorganizarea de către consiliile judeţene, care au zone montane în raza administrativ-teritorială, a serviciilor publice SALVAMONT; b) neefectuarea de către consiliile judeţene sau consiliile locale, după caz, a lucrărilor de amenajare şi întreţinere a traseelor turistice montane; c) neasigurarea formaţiilor SALVAMONT şi a cabanelor nominalizate cu baremurile minime de materiale, medicamente, instrumente şi dispozitive prevăzute în prezenta hotărâre.

Când citești cele de mai sus, când îți rupi mașina pe drumurile din județ, când cauți degeaba indicatoare și marcaje, când vezi mizerie, nepăsare și mitocănie la tot pasul, să nu te mai intrebi de ce oamenii normali la cap evită zona. Sau de ce turismul buzoian e-n colaps. Până la înființarea Salvamont Buzau (n-au trecut decât vreo 20 de ani de când trebuia aplicat acest HG 77/2003), de salvările montane din munții noștri (care nu prezintă pericol de avalanșă iarna) se ocupă cine se potrivește prin apropierea victimelor, cu ce are la îndemână.

Recent, pe site-ul Salvamont România a apărut o pagină nouă, rezervată Buzăului, care anunță că: Structura organizatorică a fost înființată în anul 2022 urmând ca în perioada următoare să fie înființată și structura operativă.