Satul dacic
Satul Dacic din josul taberei de sculptură este cea mai recentă curiozitate turistică din Năeni. Aici, într-o frumoasă poiană vălurită, în apropierea unui izvor, Fundaţia Sfântul Sava din Buzău a inițiat reconstituirea unei mici așezări dace, formată din mai multe colibe și bordeie.
Proiectul și-a propus refacerea stilului de viață al geto-dacilor. Satul dacic dispune, pe lângă colibele și bordeiele realizate din lemn, pământ și piatră, de o stână, un atelier de olărie, un iaz cu pește, cuptor de pâine, instrumente de prelucrare a strugurilor, o bisericuță. A fost populat cu voluntari care doresc să refacă modul de viață al strămoșilor care au trăit în aceste locuri cu peste 2.000 de ani în urmă. Fără curent electric, internet și alimente din comerț. Sau, cel puțin, așa se intenționa la un moment dat.
Regula pentru cine va locui în Satul Dacic este să mănânce precum dacii, să trăiască precum dacii, să aibă ocupaţiile strămoşilor, precum cioplitul pietrei, al lemnului, olăritul. Satul se va întreţine singur. Oamenii vor creşte animale, păsări, vor prepara carnea la proţap sau în vase din ceramică, vesela va fi din lemn. Vor fi îmbrăcaţi în straiele dacilor. Îşi vor asigura singuri hrana, vor putea face rost de bani din vânzarea produselor animale, naturale toate, mierea de albine, a vinului pe care îl vor obţine. Se vor autogospodări iar în timp comunitatea se va extinde şi vor fi construite bordeie în funcţie de creşterea numărului de locuitori. Este posibil ca unii să nu reziste prea mult acestui stil de viaţă, însă cu siguranţă vor veni alţi voluntari. Satul nu va fi niciodată gata, pentru că el va fi în continuă dezvoltare, spunea prin 2014 preotul Mihail Milea, inițiatorul și sufletul proiectului.
Atenție! Imagini și informații pur orientative, neupdatate din 2015.