Tezaurul de la Dedulesti

Tezaurul de la Dedulesti a fost descoperit în 1988 pe raza comunei Topliceni. Conține 593 monede din argint, cu numeroși emitenți din Europa și America. După descoperire, piesele au fost preluate de angajații muzeului din Râmnicu Sărat. Lipsa personalului specializat a făcut ca monedele să nu poată fi determinate științific până în anul 2011. Au fost expuse abia în 2012!

Tezaurul de la Dedulesti, care conține 593 monede din argint, constituie o excelentă radiografie a circulației monetare din Țara Românească la mijlocul secolului al XVII-lea. Include monede cu valoare ridicată așa cum sunt talerii emiși în Țările de Jos, Spania și în Imperiul Romano-German destinați în special tranzacțiilor mai mari, dar și monedă măruntă, precum denarii ungurești și piesele de ½ gros poloneze, necesare tranzacțiilor cotidiene. Cele mai vechi piese sunt denarii emiși de Matei Corvin la sfârșitul sec. al XV-lea. Cea mai recentă piesă a tezaurului descoperit în apropiere de Râmnicu Sărat este un taler emis de Holland în anul 1660, care oferă și data aproximativă de îngropare a tezaurului. Ascunderea acestuia ar putea fi pusă pe seama frământărilor politice din Țările Române și a mișcărilor de trupe în perioada ce a urmat răscoalei antiotomane condusă de Mihnea III Radu în 1659-1660.

Cine si cum

Cele 593 de piese ale tezaurului acoperă aproape un sfert din colecția de numismatică a secției de istorie a Muzeului Municipal Râmnicu Sărat. Din păcate, istoria descoperirii tezaurului nu este în întregime cunoscută. Se pare că descoperirea a fost făcută de elevii școlii din localitate, aflați într-o excursie prin împrejurimile satului, după o perioadă ploioasă și cu alunecări de teren. Locul respectiv, dealul Scărișoara, se afla cam la 200 de metri de marginea satului și la aceeași distanță de biserica satului Dedulești cu hramul Pogorârea Sf. Duh. Datată din anul 1620, biserica monument istoric (cod LMI BZ-II-m-A-02394.01) era ridicată la momentul îngropării tezaurului. După descoperire, unul dintre profesori împreună cu preotul de atunci, Ion Bîsceanu, au anunțat autoritățile. Angajați de la Muzeul din Râmnicu Sărat au venit și au preluat monedele. Lipsa personalului de specialitate a făcut ca piesele să nu poată fi determinate științific până în anul 2011. Tezaurul are o componență variată, cuprinzând piese emise în Ungaria, Transilvania, Spania, posesiunile spaniole din America, Țările de Jos, Imperiul Romano-German, Polonia, Lituania și Riga. Temporal, exemplarele acoperă perioada începând cu a doua jumătate a secolului al XV-lea și până la 1660. Tezaurul se află la Muzeul municipal Râmnicu Sărat.