Varful Istrita
Varful Istrita, cel mai înalt de pe Dealu Mare (renumitul deal calcaros, plin de scoici și viță de vie), atinge 749 m altitudine. Fiind cel mai vizibil pe o rază de multe zeci de kilometri, a devenit gazda unui adevărat parc de antene și relee de retransmisie radio, TV și GSM.
Prima construcție notabilă care s-a înălțat pe varful Istrita a fost Surla Nemților. Era o turlă înaltă de lemn, cu rol de punct trigonometric și de observator militar, ridicată de austro-ungari în 1856. După vreun secol, turla din lemn a fost înlocuită cu o structură metalică robustă, de vreo 30 m înălțime, cunoscută în zonă drept Releul de televiziune.
Pentru protejarea biodiversității și menținerii într-o stare de conservare favorabilă a florei spontane și a faunei sălbatice, precum și a habitatelor naturale de interes comunitar, dealul Istrița a fost declarat sit de importanță comunitară. Platoul din vârf îți oferă o panoramă uimitoare, răsplătindu-ți toate eforturile făcute pentru a ajunge aici. Ai la picioare tot Bărăganul. În zilele senine se pot vedea primele blocuri din Ploiești, orașul Urziceni sau chiar turnurile și construcțiile înalte din Capitală. Întorcând privirea spre nord poți admira, de la stânga la dreapta masivele muntoase ale Bucegilor, Ciucașului, Buzăului și Vrancei. În ultimii ani, muchea dealului Istrița a devenit una dintre preferatele parapantiștilor.
Vârful dealului este accesibil dinspre Pietroasele, pe drumul DC 147 prin Pietroasa Mică. Sunt 6,5 km din centrul comunei și o diferență de nivel de 550 m, adică vreo două ore pe jos sau jumătate de oră cu mașina, fără multe opriri. Se poate ajunge și dinspre Breaza, din fața primăriei fiind 4,5 km, sau dinspre Bădeni, de la biserică până în vârf fiind vreo trei km, pe cărare.
Găsim în apropiere o mulțime de locuri speciale, cum ar fi Chilia lui Ambrosie, cariere de calcar, o stână, meșterul Moacă, cetatea Gruiu Dării, locul descoperirii Cloștii cu pui de aur, iar puțin mai departe cramele La Butoaie, Nomibo și Pietroasa Veche, ruine romane, o tabără de sculptură, grote preistorice, Biserica dintr-o piatră, necropola tracică și multe, multe altele, Varful Istrita fiind în acest caz cireașa de pe tort.