Vipera comuna
Vipera comuna (Vipera berus) este un șarpe veninos de talie medie, care poate fi întâlnit și în zona de munte a județului Buzău. Nu este agresivă, dar este înzestrată cu un venin puternic. Deși este considerată o vietate de temut, ea evită pe cât posibil contactul cu oamenii.
Vipera comuna este un șarpe veninos, colorat de la gri la roșcat, cu romburi de culoare închisă pe spate. Multe exemplare sunt negre. În mod obișnuit are 50 – 70 cm lungime. Corpul este relativ scurt și îndesat, capul triunghiular, iar pupila este verticală (semn distinctiv al șerpilor veninoși). Prezența romburilor de pe spate nu este obligatorie, există și exemplare care sunt complet negre, maronii sau la care zig-zag-ul este înlocuit cu o serie de dungi transversale paralele. O putem găsi pe pantele montane și la marginea pădurilor. Se hrănește cu mici mamifere și păsări, reptile și amfibieni.
Sunt puține cazurile de oameni mușcați de viperă, iar dintre cele care există, majoritatea au fost cauzate de curiozitatea oamenilor sau de unele acte de eroism. Cu încălțăminte adecvată și cu puțină atenție atunci când ne băgăm după afine sau ciuperci, putem să ne bucurăm liniștiți de drumeție. În cazul în care cineva este mușcat de o vipera comuna, este obligatoriu să cereți ajutor se specialitate.