Ca un batran consumator al produsului numit carnati de plescoi, situat de multe ori in intimitatea lor si a producatorilor lor, acum, cand mai ales piata locala este de-a dreptul invadata, ma simt obligat sa fac cateva consideratii de bun simt. Retete sunt multe. Practic fiecare gospodar isi ajusteaza reteta propriilor gusturi. Nu despre reteta vreau sa ma exprim.

Îngrediente principale: carne de oaie, carne de vita sau capra, mate de oaie, seu de oaie, apa, sare, ardei iute, cimbru, usturoi, apa.

Producatori: sunt trei tipuri. Cei industriali (nerecomandati, nu mai spun aici de ce). Cei medii, de genul Valmar, Gabioti, Nea Popa etc. unde treaba se face tot in gen industrial (cu materie prima dubioasa, cu suficient de multi angajati pentru a nu mai putea supraveghea procesul tehnologic, dar gustul e autentic). Cei mici si particulari (unde se taie cate-o oaie, doua din propria stana sau din vecini, se respecta retetele, dar nu intotdeauna si conditiile de igiena).

oportunitatea

Materie prima. Producatorii medii, cu zeci de puncte de desfacere, incearca sa produca la cel mai mic pret. Materia prima nu mai are cum sa fie din zona (unde este putina si mai scumpa), de cele mai multe ori fiind adusa din afara tarii (carcase din Spania, mate arabesti sau din China, ardei iute tot asa). Pentru a scadea pretul, se completeaza cu diverse ingrediente naturale, unele neavand ce cauta in compozitia unor carnati, cum ar fi carnea de pasare sau grasimea de porc, dar si seu de oaie in exces. Facand un calcul sumar, materia prima care ar trebui sa intre intr-un kil de carnati ar costa in jur de 22-25 de lei. Cum faci de-i vinzi cu 22-25 lei/kg, sa acoperi cheltuielile si sa ai si profit?

pret