Vanatoare de trufe

Trufele sunt cele mai prețioase ciuperci care cresc în natură, fiind foarte rare și gustoase. Ele se numără printre cele mai scumpe și apreciate delicatese, gurmanzii numindu-le diamante negre. Câteva soiuri de trufe, și albe și negre, pot fi găsite și în pădurile buzoiene. Recoltarea lor în mod organizat, denumită pompos trufiturism (truffle hunting), sau mai pe românește vanatoare de trufe, poate deveni o experiență încântătoare.

Trufiturismul îmbină plăcerea unei plimbări în natură cu posibilitatea de-a descoperi și culege trufe, iar mai apoi, cu experiența de a învăța cum pot fi acestea preparate și consumate. Cei interesați de acest gen de aventură se pot înscrie la o vanatoare de trufe. Totul se poate desfășura chiar pe parcursul a mai multor zile, dându-vă posibilitatea să descoperiți diferite tipuri de trufe și condițiile în care trăiesc. O experiență interesantă poate fi și urmărirea modului de conlucrare dintre om și câine. O zi de vânătoare se poate termina cu o degustare a preparatelor din trufe, de care sigur veți rămâne încântați.

Pentru căutarea trufelor se folosesc, cel mai adesea, câini din rasa Lagotto Romagnolo. Lagotto este un câine de trufă specializat pentru orice fel de teren, fiind singura rasă recunoscută cu această abilitate. Este o rasă veche, folosită pentru aportul din apă, cunoscută din sec. al XVI-lea în Italia, care a devenit mai răspândită din sec. al XIX-lea, de când a preluat sarcina de scotocire dupa trufe. Instinctul pentru goană i-a fost eliminat, așa că Logatto nu este înnebunit după animale. Este extrem de ușor de educat. Câinii de trufe trebuie să aibă fler, să fie buni căutători, să se deplaseze rapid și să nu se plictisească repede. Abilitatea în căutare și mersul ager sunt în mare măsură daruri naturale cu care câinele se naște, dar un dresaj atent îl poate ajuta să-și exprime potențialul la maximum. Principalul scop al dresajului este acela de a dezvolta abilitatea de a căuta, factor esențial în găsirea trufelor. Trufiturismul poate fi practicat ca ofertă specială în cadrul unui sejur petrecut la câteva pensiuni și cabane din zonă.

Atenție! Informații pur orientative, neupdatate din 2012.