Safári prin Buzau

I-am zis safari, că altcumva nu mi-a venit la-ndemână. Cum aș putea numi aceast gen de escapadă năucitoare? Nici n-am fost departe de-un safari, ținând cont că pe parcursul a două zile și a multor zeci de kilometri făcuți motorizat prin hățișuri și bălării am bulversat mai multe turme de oi și capre, niște căluți, mult păsăret multicolor, câțiva vampiri, vreo două ciute și-un mistreț.

Ideea unui alt gen de ieșire mi-a venit prin vară, vrând să-mi surprind niște prieteni cam scumpi la vedere și destul de comozi, pasionați de mașini și motociclete, nu neapărat de teren. Tabăra de bază am ales-o în funcție de oferta zonei și s-a potrivit să fie pe un vârf de deal, înconjurată de pădure frumos vălurită, pe drumul spre Izvoranu. Sunt acolo câteva căbănuțe comode și încăpătoare și un parc auto-moto bine garnisit, special pentru ieșiri pe teren accidentat. Mai e și-un chioșc de servit masa sau de dat o bilă, și o piscină din păcate inutilă la început de octombrie, când am aterizat noi. În rest, locu-i destul de izolat, adică nu riști să-i tulburi pe alții, nici să fii deranjat.

Gazde ne-au fost Ioneștii, stăpânii locului (și ai vechiului circuit de motocross din coastă). Ideea era simplă: să complicăm (și să colorăm) puțin revederea noastră anuală. Întâi am combinat meniul, adică grătarul, cârnații, mustul și pastrama cu o ciorbă de vacuță de te lingeai pe degete. De fapt, noi băieții ne-am potolit foamea și setea între turele pe două sau pe patru roți, adevărate acrobații făcute în viteză prin pădure, cum nu ne-am imaginat că ni se poate întâmpla și nouă. Și ce senzații inedite! Călăuze și intructori ne-au fost tot Ioneștii. Am călărit pe rând, aia care ne-am priceput, motoare de enduro și mașini de teren de mai multe feluri, la volan sau pasageri. Accent s-a pus pe improvizație, pe ciudățenia treseelor, pe puterea motoarelor și pe îndemânarea piloților. După pauza de noapte (cică neînfricații și maniacii bâzâie și pe întuneric pe acolo la lumina proiectoarelor) ne-am continuat programul cu un minunat safari off-road pe cărări ascunse, mult mai relaxat, spre câteva locuri tentante din zona Ciolanu, Măgura, Cetățuia, mai greu de reperat și dificil de atins pe jos sau cu mașini obișnuite.

Acum, lumea zice că ne-om mai aduna aici. Doar să ne pregătim puțin, că prea ne-am băgat neantrenați. Ce-am mai adăuga pe listă? Poate un Paintball, pe un teren amenajat în apropiere, o tură 4X4 de explorare și foto mai aprofundată în zona grotelor dar nu numai, costumele de baie, poate și câțiva prieteni în plus. Dacă te tentează genul, încearcă un telefon aici: 0767 653 692.