Varful Penteleu

Varful Penteleu, cu 1772 m altitudine, este cel mai înalt din Munții Buzăului. Locul oferă priveliști spectaculoase în zilele senine. De jur-împrejur se văd piscuri și culmi domoale din Munții Buzăului și Vrancei. Pot fi identificate și Ciucașul sau alte masive mai îndepărtate. În apropiere există o stație meteo (1680 m) și un izvor.

Pe varful Penteleu există câteva borne, cruci și indicatoare care marchează diverse chestii, precum și nelipsitul drapel național. Locul este suspect de curat. Dacă s-ar putea urca cu mașina, n-ar mai fi. Sub vârf sunt tufe de afine. Prin zonă, ursoaice cu ursuleți. În caz de vreme rea, stația meteo este un adăpost la îndemână. Cel mai bătut traseu spre varful Penteleu, destul de lung, pornește din DC 173, de pe valea râului Bâsca Mare (unde se lasă mașina). Traseul, pe scurt, arată cam așa. Urcare, triunghi albastru (marcaj slab) DC173 – Vf. Penteleu: 4h 15 min, 13 km / Coborâre, bandă roșie (marcaj OK) Vf. Penteleu – stație meteo – stână – DC173: 2h 20 min, 9 km. Diferență de nivel, 1.110 m. Dificultate peste medie.

Masivul Penteleu este numit și Regele Munților Buzăului, fiind cel mai înalt. Altitudinea lui maximă este de 1.772 m în Vârful Penteleu, unde se unesc cele cinci culmi: Cernatu, Coraiu, Zănoaga, Piciorul Caprei, Viforâta. Se află la extremitatea estică a munților Buzăului, fiind despărțit de Munții Vrancei și Masivul Podu Calului prin culoarele văilor Bâsca Mare și Bâsca Mică. Impresionează îndeosebi prin culmile sale prelungi, pajiștile întinse și prin perspectiva largă pe care o oferă asupra Carpaților de Curbură.

Semnează aici petiția pentru salvarea râului Bâsca Mare. Durează numai un minut.