Alerta de urs

Alertă de urgență extremă. A fost semnalată prezența unui urs în localitatea Valea Puțului, comuna Merei. Evitați zona, rămâneți în locuințe. Păstrați distanța față de animal și nu încercați să vă fotografiați cu acesta sau să îl hrăniți. Fără să vă expuneți pericolului protejați animalele din gospodărie. ISU BZ

Ai crede că o adevărată invazie de urși s-a declanșat din primăvara lui 2023. Avertismente de genul celui de mai sus sosesc seara sau noaptea târziu, uneori de mai multe ori pe noapte. Pentru orășenii cazați prin hoteluri, pensiuni sau cabane, mesajele cu ursul sunt ceva inedit, poate cu un mic stres pentru mașina din parcare, care nu-i bine să miroasă a mâncare. Pentru turiștii aflați în natură, în drumeții sau la cort, treaba-i mai stresantă și poate fi periculoasă. Este cu siguranță cel mai utilizat mesaj ro-alert pentru zonele de deal – munte. Mesajul de mai sus a fost primit la două noaptea de turiștii aflați în stațiunea Sărata Monteoru.

Practic, cel care observă un urs apelează la 112. Dacă apelul este considerat real, cei de la ISU încearcă să localizeze ursul cât mai exact cu ajutorul martorului, apoi calculează zona de impact, redactează mesajul și-l difuzează prin mijloace specifice numai în zona țintă, plus/minus câteva sate în jur. Asta pe de o parte. De cealaltă parte, diverse autorități din zona vizată, alertate de cetățeni sau finalmente de mesajul ISU, încearcă sau nu să organizeze o eventuală apărare. Aici treaba nu mai e la fel de clară. Un alt apel la 112 va ajuta ISU să afle direcția și viteza relativă de deplasare a ursului respectiv, și se va emite o nouă alertă. Și tot așa.