Precizare utilă turiștilor gurmanzi și amatorilor de shopping (și de chilipiruri). Gospodarul autohton are întotdeauna la îndemână două variante ale aceluiași produs. Prima este preparată pentru consumul propriu, cealaltă pentru vânzare.

Deși seamănă aparent la aspect și gust, între cele două sortimente nu există nicio legătură. Unul este produs atent, cu grijă la detalii (gust, igienă, ingrediente), costul lui real fiind exagerat de mare. Celălalt, deși în linii mari seamănă cu primul, este un produs ieftin din ingrediente dubioase, de multe ori periculoase. Ne referim aici la țuică, vin, siropuri, dulcețuri, zacuscă, cârnați și alte mezeluri, miere, brânzeturi, lapte, dar nu numai.

Primul semnal de alarmă este prețul. Un preț mic înseamnă întotdeauna fake. Reciproca nu e mereu valabilă. De exemplu, ingredientele necesare producerii unui kilogram de cârnați de Pleșcoi costă cam 25 lei. Doar prețul ingredientelor, fără muncă, profit etc. Așadar, când prețul cerut de producător este sub 30 de lei, nu te mai întrebi cum a reușit minunea. Munca a plătit-o, iar profit trebuie să facă, doar d-aia se străduiește.

Produsele autentice nu-s niciodată la vedere, fiind destinate doar familei și prietenilor apropiați. Prin urmare, n-o să le găsești la vânzare pe marginea drumurilor noastre rupte și prăfuite, toate aceste chilipiruri fiind produse contrafacute.