Barajul și lacul Siriu

Lacul de acumulare de la Siriu este un lac artificial de vreo zece kilometri lungime situat pe cursul superior al râului Buzău. Barajul de la Siriu este de fapt o hidrocentrală de 42 MW care se alimentează din cei aproximativ o sută de milioane metri cubi de apă din lac. A fost construit între anii 1982 – 1994 doar din pământ, piatră și argilă, după o rețetă inovatoare la acea oră, fără beton în compoziție. Barajul are mai mult de 100 m înălțime și o deschidere de aproape 600 m. Priveliștea este spectaculoasă din orice punct aflat mai sus de lac. De pe mal, împătimiții pot pescui scobar, caras, păstrav, crap sau clean. Pe apa lacului se pot practica tot felul de sporturi nautice.

Viaductele

Construirea barajului a implicat schimbarea rutei DN 10 mai sus, pe linia de contur a noului lac, cu această ocazie construindu-se mai multe viaducte. Un loc spectaculos poate fi admirat la câțiva km mai sus de baraj, acolo unde drumul survolează un colț al lacului pe viaductul Giurca, lung de aproape 300 m și sprijinit pe piloni de până la 46 m înălțime. Ceva mai departe, la Teherău, șoseaua traversează acrobatic un colț de stâncă, la o înălțime amețitoare.

Monumentul Eroilor

Monumentul Eroilor ne apare în drum într-o curbă largă, pe șoseaua care șerpuiește pe deasupra lacului. Statuia, turnată în bronz, are o greutate de trei tone. Este opera sculptorului Frederick Stork. A fost mutată pe un nou amplasament după construirea barajului și lacului de acumulare. Monumentul a fost finalizat, așa cum arată astăzi, de sociologul Gheorghe Petcu și arhitectul Aurel Michnea, în 1987.

Vechea vamă și băile

La coada lacului de acumulare Siriu, la aproximativ 100 km distanță de Buzău, pe malul pârâului Harțagu găsim Cheia Buzăului, clădirea fostului punct de vamă cu Ardealul, astăzi tabără de copii. Din Harțagu pleacă principalele trasee turistice către Munții Siriu, Rancei, Penteleu și Podul Calului. Băile Siriului sunt un loc cu izvoare minerale sulfuroase, ușor bicarbonate, clorurosodice, foarte slab mineralizate, termale, folosite pe perioada verii.