Masivul Podu Calului este mai scund cu aproape 250 – 300 m decat vecinii sai Siriu si Penteleu, avand o inaltime de 1439 m si se afla incadrat de raurile Buzau, Basca Mare si Basca Roziliei. Obiectivele turistice sunt axate in apropierea asezarilor sau pe vai. Pentru a se ajunge pe Vf. Podu Calului, va propunem trei trasee turistice marcate in anul 2011.

  • BANDA ROSIE: Itinerariu turistic Valea Teharau – Intersectia Titilau – Paraul Stanei – Poiana Stanei – Vf. Podu Calului (1439 m). Durata 6 ore. Timp intermediar Intersectia Titilau 4 ½ ore. De pe Vf. Podu Calului se poate continua traseul banda rosie, inca 3 ore, pana la Canton Cernatu. Traseul porneste din localitatea Gura Teghii si continua pana face jonctiunea cu banda rosie, in Poiana Casoca Mare. Timp de mers 3 ½ ore. Din acest punct turistul poate continua traseul spre Vf. Podu Calului, pe banda rosie si in cca. 30 minute ajunge in punctul cel mai inalt al masivului Podu Calului. Tot din Poiana Casoca Mare, de la intersectia traseelor turistice, se poate merge pe banda rosie pana la Cantonul Cernatu in cca 2 ½ ore.
  • Tot in aceasta poiana apare si traseul triunghi rosu, care parcurge vechiul traseu cruce albastra, pana la Cabana 14 Scaune Casoca si duce pe Vf. Podu Calului. Este unul dintre cele mai frumoase trasee turistice din Masivul Podu Calului. Porneste de la Cabana 14 Scaune Casoca, continua pe drumul forestier Trestia, urca apoi printr-o frumoasa padure de foioase. Trece printre doua poieni si ajunge in golul alpin. Aici privelistea este superba, iar brazii din jur fac ca acest loc sa para unul de poveste. Traseul continua pe Muchea Casoca, iar din Poiana Casoca Mare, va merge in paralel cu banda rosie, pana pe Vf. Podu Calului. Durata de mers este de 4 ½ ore.
  • O varianta pentru turistii care poseda autovehicule ar fi aceea ca se pot deplasa cu acestea pana la Paraul Stanei, iar de acolo, vor mai face in jur de 60 minute, pe banda rosie, pana pe Vf. Podu Calului. Atentie! Toate cele trei trasee sunt accesibile numai pe timp de vara. Iarna sunt interzise pentru turisti deoarece in unele locuri marcajele nu se vad. Au acces numai alpinistii si montaniarzii cu experienta.

Tudor Matei