Masivul Podu Calului

Masivul Podu Calului este mai scund cu aproape 250 – 300 m decât vecinii săi Siriu și Penteleu, având o înălțime de 1439 m și se află încadrat de râurile Buzău, Bâsca Mare și Bâsca Roziliei. Atracțiile turistice sunt axate în apropierea așezărilor sau pe văi. Pentru a se ajunge pe Vf. Podu Calului, vă propunem trei trasee turistice marcate în anul 2011.

  • BANDĂ ROȘIE: Itinerariu turistic Valea Teherău – Intersecția Titilău – Pârâul Stanei – Poiana Stanei – Vf. Podu Calului (1439 m). Durată 6 ore. Timp intermediar Intersecția Titilău 4 ½ ore. De pe Vf. Podu Calului se poate continua traseul bandă roșie, încă 3 ore, până la Canton Cernatu. Traseul pornește din localitatea Gura Teghii și continuă până face joncțiunea cu banda roșie, în Poiana Cașoca Mare. Timp de mers 3 ½ ore. Din acest punct turistul poate continua traseul spre Vf. Podu Calului, pe bandă roșie și în cca. 30 minute ajunge în punctul cel mai înalt al masivului Podu Calului. Tot din Poiana Cașoca Mare, de la intersecția traseelor turistice, se poate merge pe bandă roșie până la Cantonul Cernatu în cca 2 ½ ore.
  • Tot în această poiană apare și traseul triunghi roșu, care parcurge vechiul traseu cruce albastră, până la Cabana 14 Scaune Cașoca și duce pe Vf. Podu Calului. Este unul dintre cele mai frumoase trasee turistice din Masivul Podu Calului. Pornește de la Cabana 14 Scaune Cașoca, continuă pe drumul forestier Trestia, urcă apoi printr-o frumoasă pădure de foioase. Trece printre două poieni și ajunge în golul alpin. Aici priveliștea este superbă, iar brazii din jur fac ca acest loc să pară unul de poveste. Traseul continuă pe Muchea Cașoca, iar din Poiana Cașoca Mare, va merge în paralel cu banda roșie, până pe Vf. Podu Calului. Durata de mers este de 4 ½ ore.
  • O variantă pentru turiștii care posedă autovehicule ar fi aceea că se pot deplasa cu acestea până la Pârâul Stanei, iar de acolo, vor mai face în jur de 60 minute, pe bandă roșie, până pe Vf. Podu Calului.

Atenție! Toate cele trei trasee sunt accesibile numai pe timp de vară. Iarna sunt interzise pentru turiști deoarece în unele locuri marcajele nu se văd. Au acces numai alpiniștii și montaniarzii cu experiență.

Tudor Matei

Semnează aici petiția pentru salvarea râului Bâsca Mare. Durează numai un minut.