Cu cortul, la -20ºC

Am fost iar la munte! Dar de data aceasta nu am văzut muntele, am văzut zăpada ce îl acoperea. Am mers din ambiție și din nebunie. Din nebunia de a ne muta la cort în toiul iernii, în zilele de Crăciun, în locuri care pentru unii sunt interzise.

Să dormi în cort la –20 de grade C, e, să zicem, suportabil. Greutatea rucsacului nu consta “decât” în colțari, coardă, primus, doi litri de apă înghețată, haine, mâncare, doi saci de dormit la care se mai adăuga și cea a bocancilor, de cele mai multe ori împietriți. Dificultatea drumului nu se simțea decât atunci când fie marcajele se lăsau greu de găsit, fie poteca era atât de alunecoasă încât nu era nevoie decât de un ochi aruncat în altă parte pentru a “o lua la vale”. Lucru care s-a si întâmplat de câteva ori. Apa a fost o altă problemă. Și vorbesc de apa în stare lichidă. În primele trei zile a fost gustoasă și zăpada. Mersul prin pădure, șase ore pe întuneric, pe urme de lup, a fost de departe cel mai palpitant lucru. Cineva a ținut cu noi și ne-a trimis un câine tovarăș de drum. Ne-a însoțit trei zile. Luate pe rând, problemele nu au fost atât de mari, însa adunate toate în același loc, doar frumusețea peisajelor ne-a îndemnat să mergem mai departe.

Raluca Constanda

Expediție desfășurată între 26 și 29 decembrie 2010, ca test final la încheierea cursului de alpinism și turism montan. Traseu: masivele Ciucaș și Siriu, cu atingerea vârfului Ciucaș (1954 m). Organizator: Clubul Zenit Cislău. Participanți: Tudor Matei, Vasile Spirea, Mihai Chiaga, Laurențiu Mircea, Daniel Irimia și Raluca Constanda.