Vulcanii noroiosi

Rezervația Vulcanii Noroiosi din comuna Scorțoasa (nu Berca, cum ne sugerează Wikipedia) este, incontestabil, cea mai frecventată atracție turistică buzoiană și din toată partea asta de țară. Nu și cea mai importantă, dar e locul perfect de vizitat pentru cei foarte comozi sau pentru cei aflați în trecere. Dacă n-ai văzut încă Vulcanii Noroiosi, e momentul să te gândești la o vizită, cât mai ai ce vedea! Dacă plouă, accesul nu este permis.

Când spunem rezervația Vulcanii Noroiosi, ne referim la două platouri măricele (din cele patru existente în zonă) aflate pe raza comunei Scorțoasa, cocoțate printre dealuri, situate la câțiva kilometri depărtare unul de celălalt. Fără vegetație, dar nu chiar aride, căci nămolul gâlgâie pretutindeni. Deși aparent asemănătoare, cele două platouri diferă mult prin structura și forma conurilor cu noroi. Pentru a vă face o imagine completă, ar trebui văzute amândouă. Explicația fenomenului Vulcanii Noroiosi e simplă și arhicunoscută. Gazul metan din adâncuri (zona este petroliferă) își face drum spre suprafață, antrenând cu el noroi, țiței și sare din straturile pe care le străbate. În funcție de particularitățile noroiului, fiecare con sau crater arată altfel. Una peste alta, pe oricare dintre platouri te-ai afla, la Pâclele Mari sau Pâclele Mici, totul în jur arată de parcă te-ai plimba pe Lună.

Rezervația este suficient de aproape de București, Ploiești, Brașov, sudul Moldovei, Dobrogea sau estul Bărăganului. Drumul de acces e bun. Există parcări amenajate în apropiere, precum și locuri de cazare sau restaurant. Este foarte ușor de nimerit, existând indicatoare rutiere, dar și de aprofundat, totul aici fiind foarte simplu și la îndemână, fără a necesita mers pe jos, mari riscuri sau alte eforturi deosebite. Zona este destul de sălbatică pentru a nu te îmbia să rămâi în preajmă mai mult de-o jumătate de oră, mai ales în timpul verii. Dar e fascinantă și surprinzătoare, atât pentru cei care n-au mai ajuns aici, cât și pentru veterani. Intrarea în rezervație costă cel mult patru lei. Dacă nu-ți ajunge noroiul luat acasă pe încălțări, găsești tot soiul de suveniruri, inclusiv magneți pentru frigider, ca să ai cu ce-ți uimi prietenii, la întoarcere.

În perioada rece, accesul în rezervatia Vulcanii Noroiosi este permis zilnic, cu începere de la ora 8, până înainte de lăsarea întunericului. În perioadele cu umiditate mare, accesul nu este permis. Informații calde de la fața locului pot fi obținute de la custodele rezervației, la 0722.623.021. Atenție! Dacă n-ai văzut încă Vulcanii Noroiosi, e momentul să te gândești la o vizită, cât mai ai ce vedea. La nivelul subsolului zona nu este protejată, motiv pentru care OMV Petrom exploatează la greu zăcământul de gaze care pune vulcanii în mișcare, aceștia devenind tot mai anemici de la an la an. Oricum vine sfârșitul lumii, nu?

Daniel Petre