Metalurgica

Fosta fabrică metalurgica și turnătoria, un colos pe plan local, este cea mai veche firmă industrială înființată în oraș. Legătură ei cu turismul este forțată, dar am adăugat-o aici ca bonus pentru pasionații de explorare urbană. Sunt zece hectare de parc industrial parțial abandonat, parțial realocat, cu alei, hale, poduri rulante, maidanezi și utilaje părăsite. Fabrica a fost înființată în 1928, transformată de comuniști în uzină și reînființată și modernizată în tranziție. A fost închisă prin 2015.

Grupul Romet, succesorul uzinei de stat Metalurgica a fost preluat de actualul primar al Buzăului, Constantin Toma, în 1999. În 2009, profitul companiei scăzuse sub un milion de euro, iar din 2012 grupul a marcat pierderi uriașe, intrând în insolvență în 2013. Constantin Toma a declarat că s-a ajuns aici din cauza creditelor luate în perioada crizei din 2009-2012, pentru care a trebuit să plătească dobânzi de 35 la sută.

Contactoare SA este o fostă fabrică buzoiană de echipament electric de joasă tensiune, construită în anii 70, azi aflată în conservare. Ocupă 1,6 hectare, într-un imobil de șapte nivele. Este firav păzită, numai bună de explorare urbană.