Iazul Morilor este proiectul unei viitoare zone de agrement buzoian. Concret, de-a lungul unui canal de 250 m cu apă curgătoare din nordul orașului, flancat de spaţii verzi, vor fi amenajate locuri de joacă pentru copii, o zonă de promenadă și agrement, câteva mori de apă şi un muzeu. Asta-i intenția.

Iazul va avea o adâncime maximă de un metru și jumătate şi va fi conectat la canalul de irigaţie Iazul Morilor, deja existent, care subtraversează astăzi extremitatea nord-estică o orașului. Curgerea permanentă a apei va fi asigurată printr-un banal sistem hidrotehnic. Vegetaţia plantată în zona albiei va fi specifică solurilor cu umiditate crescută, plante specifice zonei Buzăului. Va exista şi o zonă de relaxare, cu terase, cafenele și parcare amenajată. Se spune că pe mal vor fi amplasate mai multe vechi mori de apă, printre care și cea din Cătina, monument istoric, aflată astăzi la un pas de colaps.

Iazul morilor nu este o noutate. De-a lungul acestui fir de apă curgătoare s-a dezvoltat, de fapt, vechiul târg al Buzăului. Se știe că la 1525 funcționau aici 12 mori de apă. În 1856 existau vreo 47 de mori, pive de postav, darace de lână și tăbăcării, iar mai târziu, după 1900, au apărut și topitoriile de cânepă. Cu timpul, vechiul canal natural care traversa orașul pe la suprafață a fost acoperit.