Biserica Sf Ioan Evanghelistul

Biserica Sf Ioan Evanghelistul din Săsenii Noi, monument istoric și de arhitectură, a fost ridicată în anul 1841 de Episcopul Chesarie, în timpul domniei lui Alexandru Ghica Voevod, pe locul celei anterioare, dărâmată de cutremurul din 1838 și care avea același hram, Sfântul Ioan Evanghelistul.

Biserica parohială din Săsenii Noi face parte din șirul lăcașurilor sfinte care au deservit fostul schit metoc Săseni al Episcopiei Buzăului. Se presupune, pe baza documentelor istorice, că această biserică este a 5-a de pe acest teren, anterioarele fiind distruse de cutremure și de invazii. În apropiere se află casa parohială, o clădire foarte veche, călugărească, construită pe o pivniță cu o vechime de vreo 300 de ani care adăpostea odinioară crama metocului Săseni. Până în 1915, în această casă a funcționat și școala primară din sat. La zidul bisericii, înspre răsărit, în dreptul altarului, există o enigmatică și fascinantă piatră funerară (foto 4) cu înscris chirilic, indescifrabil, dar despre care s-a găsit o mențiune conform căreia a fost lucrată de pitarul Gheorghe Ioanichiei în anul 1852.

Cam la 60 m vest de biserică se află o cruce comemorativă din piatră masivă, monument istoric, numită Crucea dintre vii, ridicată de Episcopul Ștefan al II-lea al Buzăului în anul 1724 în memoria donatorilor de terenuri agricole și case Mihai și Maria. Înscrisul chirilic al crucii prezintă importanță istorică și artistică: În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, ridicatu-s-a această sfântă cruce în hramul uspeniei bagoroditei de iubitorul de Dumnezeu kir Ștefan Episcop al Buzăului în zilele luminatului domn Io Nicolae Alexandru Voevod și întru pomenirea răposaților Mihai și Maria, care au închinat Sf. Episcopii – Schitului – moșia și casele din Săseni cu 35,5 pogoane de vie și 8,5 pogoane paragină dinaintea caselor și cu toată partea lor de moșie – Leat 7232 (1724).