Conacul Saseni

Conacul Saseni, cu viile și biserica de pe deal, a fost parte integrantă a moșiei Cândeștilor. Au împărțit aceeași istorie lungă și zbuciumată până după naționalizare, în 1948. După Revoluție, partea de la șes a moșiei a fost retrocedată urmașilor foștilor proprietari, dar nu și moșia de pe deal. În acest moment conacul Saseni, care nu se regăsește pe lista monumentelor istorice, este proprietate privată și nu poate fi vizitat.

Ultimul proprietar al conacului înainte de naționalizare a fost boierul Gogu Iliescu. Era un om cult, erudit, patriot, dar și un om al progresului. El a ridicat prima moară electrică din Muntenia. În 1900 a construit sub conacul din vale o pivniță cu budane placate cu sticlă, o noutate pentru acele timpuri. Tot el a montat pe moșie două tunuri antigrindină cu carbit. Cel din deal, din viile de la Săseni a fost demontat și dus, așa s-a spus atunci, la Muzeul Tehnic din București. Tunurile erau foarte eficace, zice-se, în 10 – 15 minute împrăștiind norii.

Tablouri semnate de Gogu Iliescu, mare iubitor de artă, pot fi văzute la Muzeul Județean Buzău, alături de cele pictate de Nicolae Grigorescu. Iliescu și Grigorescu s-au cunoscut prin Șt. O. Iosif, la o expoziție organizată de Grigorescu la Ateneul Român. Iliescu i-a cumpărat 40 de tablouri din cele expuse. Prietenia între cei doi s-a făcut repede fiind strânsă și durabilă. Grigorescu era invitatul permanent al lui Gogu Iliescu la moșie, unde venea adesea însoțit de I.L. Caragiale, Alexandru Vlahuță și Barbu Ștefănescu Delavrancea.

În imagini sunt și câteva dintre tablourile pictate de Gogu Iliescu pe vasta sa proprietate.