Platoul Meledic

Tehnic vorbind, Platoul Meledic este o rezervație geologică, speologică, botanică și zoologică ce se întinde pe o suprafață de aproximativ 70 hectare, la o altitudine de 600 m, în dreapta văii Jghiabului, pe raza comunei Mânzălești. Găsim aici dealuri de sare și peșteri, canioane adânci, lacuri cu apă dulce, țestoase, scorpioni, statui de lemn și nu departe, chiar un sfinx. Accesul este destul de dificil, din cauza drumurilor proaste.

Pesterile

Zeci de peșteri în sare au fost descoperie în apropiere de platoul Meledic, printre care și renumita 6S, deținătoare în mai multe randuri a recordului mondial pentru cea mai lungă cavitate formată în sare. 6S are 3.234 m dezvoltare și 42 m diferență de nivel. Intrarea principală este mai mereu blocată, din cauza alunecărilor provocate de ploi. Pereții abrupți de sare pot fi admirați din exterior. Celor care doresc să exploreze cavitățile săpate în sare le trebuie echipament și ghidaj specializat.

Lacul

Se spune că frumosul lac Meledic este unicul din lume cu apă dulce, așezat pe un masiv de sare. Adâncimea lui maximă este de șase metri, iar suprafața sa nu depășește un hectar. În apropiere se găsesc izvoare de ape minerale, cunoscute de cel puțin 200 de ani. În timpul verii, aici se face plajă și se pescuiește. Băile în lacul Meledic n-ar fi indicate pentru că, la adâncime, apa este extrem de rece.

Tabara de sculptura

În tabăra de sculptură existau, la un moment dat, aproximativ 25 de statui din lemn, rezultate în urma unei acțiuni inițiate de artiștii Cornelia Ionescu Ciurumelea și prof. Dumitru Cristea, în 2001, cu ocazia anului Constantin Brâncuși. Lucrările, câte au mai rezistat vremii, sunt expuse într-o poiană din apropierea lacului Meledic. Din când în când, în poiană apar statui noi, fiecare cu povestea ei.

Sfinxul

Sfinxul din Buștea, monument al naturii fără acte, este un bolovan de aproximativ cinci – șase metri înălțime, cu aspectul unui cap uman, care veghează foarte de sus văile de sare din zona Mânzălești – Lopătari. Este situat în masivul Breazău, nu departe de Platoul Meledic și este vizibil de la câțiva kilometri.