Cimitirul Dumbrava

Cimitirul Dumbrava, cel mai vechi din târgul Buzăului, este, prin monumentele sale notabile, un veritabil muzeu în aer liber. Este un obiectiv sacru și istoric, dar, în aceeași măsură poate fi considerat și o atracție turistică. Găzduiește numeroase lucrări de artă, sculpturi și monumente funerare cu valoare artistică și arhitecturală deosebită, unele cu statut de monument istoric. A fost fondat printr-o hotărâre a Primăriei, în anul 1871 și este încă funcțional.

Cel mai notoriu monument găzduit de cimitirul Dumbrava este ansamblul funerar Rugăciune al lui Constantin Brâncuși. Ansamblul conține o figură alegorică, din bronz, înfățișând un trup gol de femeie îngenunchiată, răpusă de durere, care se roagă în fața bustului, tot din bronz, al avocatului Petre Stănescu. Figura alegorică, numită Rugăciune, este montată pe un soclu scund din piatră, iar bustul este fixat tot pe un soclu din piatră, mult mai înalt. Soclurile și poziționarea lor sunt originale și poartă și ele semnătura artistului.

Un alt monument funerar renumit este cel al familiei Nicolae Seceleanu, care datează din 1911. Pe cavoul din marmură neagră sunt reprezentate Geniile Morții, pe care le regăsim în toată splendoarea lor artistică pe fațada Palatului familiei de Medici din Florența. Monumentul a fost realizat de Frederic Storck, artist care și-a adus contribuția la înfrumusețarea Palatului de Justiție și a Ateneului Român din București. Mormântul, în care se odihnește și Eliza Stănescu (Seceleanu), se află pe aceeași alee cu Rugăciunea lui Brâncuși, cu aproximativ o sută de metri mai înainte.

Stan Săraru, un mare primar interbelic al Buzăului, are și el un frumos monument funerar aici, deși a decedat în București unde a și fost înmormântat inițial. După Revoluție, prin intervenția fiicei sale și cu sprijinul autorităților locale, urna cu cenușă a fost adusă la Buzău și îngropată în Cimitirul Dumbrava. Mormântul se află pe aleea principală, la intrare, pe stânga, înainte de capelă.

Nu putem încheia fără să amintim cel mai vizitat și mereu plin de flori mormânt din Dumbrava (foto 4), cel al îndrăgitei cântărețe Mihaela Runceanu. Ucisă chiar înainte de Revoluție, se odihnește și ea aici. Monumentul se află pe aleea principală, pe dreapta, destul de aproape de celebrul grup statuar Rugăciune.