În general, orice vizită nepregătită bine în Sărata Monteoru se transformă într-o mică aventură. Aici vom face referire, însă, la cei ce caută aventura in Sarata Monteoru în mod special.

Sporturile extreme sunt bine reprezentate în zonă, de zeci de ani împrejurimile stațiunii fiind preferate de pasionații de offroad și enduro. De curând a fost inaugurat și un parc de aventură, numit Escapada, care se dorește să devină unul dintre principalele puncte de atracție ale Săratei Monteoru și chiar ale întregului județ (sic!). În faza inițială, parcul de aventură are şase trasee compuse din 71 de elemente, şcoală de asigurare de trei elemente şi 50 de seturi de echipamente pentru autoasigurarea participanților, 20 pentru prichindei şi 30 pentru cei mari. Info, la 0767.943.684. Tot în Monteoru există panouri de escaladă, o tiroliană dublă, pentru copii (40 m) și pentru adulți (200 m), toate nefuncționale deocamdată și trasee (semi)marcate pentru mountain bike. În fiecare an stațiunea găzduiește etape naționale și competiții de offroad și enduro. Cu puțin noroc, se poate face chiar si echitație.

Este bine de știut că majoritatea proprietarilor de locații turistice din Monteoru trăiesc din alte biznisuri, afacerile din stațiune reprezentând pentru ei doar un fel de hobby. Din acest motiv turistul neinițiat se transformă într-o persoană acceptată dacă e plin de bani, ascultător și nu sare calul cu cine știe ce pretenții.