Balta Amara

Până mai ieri, Balta Amara era un lac natural din Câmpia Râmnicului, cu o vegetație asemănătoare celei din Delta Dunării, situat lângă localitatea Amara (comuna Balta Albă), la aproximativ 20 km SE de Râmnicu Sărat. O rezervație naturală zoologică și geologică de zonă umedă ce ocupă o suprafață de 900 hectare.

Luciul de apă, în scădere de la an la an, avea până nu demult o suprafață de vreo cinci km pătrați și o adâncime medie sub doi metri. În 2022, balta a secat din cauza secetei extreme şi a lipsei alimentării constante cu apă, din izvoare subterane și din râul Buzău, al cărui curs a fost mutat. Rezervația găzduise efective importante ale unor specii de păsări protejate, dar a servit și ca loc de iernat pentru păsări de baltă și loc de repaos pentru acestea în perioada de migrație. Făcea parte din grupa limanelor fluviatile ale Râului Buzău categoria mezoeutrofe, cu folosință piscicolă, având un bazin hidrografic de cca 100 km². Apele sale stătătoare saline și salmastre, cu speciile hidrofile și palustre, au avut o mare valoare conservativă.

Din fericire, precipitațiile bogate din primăvara lui 2023 au ajutat la reumplerea parțială a bazinului natural. Există acum un ochi de apă în mijlocul albiei care pare să reziste. După o estimare grosieră, s-a acumulat cam o treime din cantitatea de apă existentă cândva. Șansele ca lacul să-și revină sunt aproape nule. Adică depind de o importantă lucrare hidrotehnică așteptată, canalul de irigații Siret – Bărăgan. Dacă va fi amenajat, va trece suficient de aproape de balta Amara încât să-i asigure reumplerea.