Balta Alba

Vă mai amintiți de Pell-Amar, preparatul minune? Exact aici își are originea, în nămolurile sărate și tămăduitoare de pe fundul lacului Balta Alba. Nămolul terapeutic de aici era considerat una dintre bogățiile naturale ale României.

Balta Alba este o rezervație naturală de tip geologic și zoologic situată în extremitatea estică a județului Buzău și cea nord vestică a județului Brăila, cu o suprafață de 1.167 hectare. Este formată dintr-un lac natural cu apă sărată și turbăriile și pajiștile din jurul acestuia, ce asigură condiții de hrană, cuibărit și viețuire pentru mai multe specii de păsări migratoare, de pasaj sau sedentare.

Vara, în timpul săptămânii, călătorul obosit, înfometat sau doar răpus de caniculă are la îndemână o oază de verdeață și de liniște: popasul turistic Balta Alba, situat pe DN 22, între Râmnicu Sărat și Brăila, chiar pe malul apei. Există discotecă, locuri de agrement, restaurante și diverse posibilități de cazare. Campusul, aflat la 55 km depărtare de Buzău, 65 km de Brăila şi doar 25 km de Râmnic, oferă mai multe variante de petrecere plăcută a câtorva zile de odihnă. În week-end, chiar dacă este situat într-o margine de rezervație, locul se aglomerează și devine zgomotos și obositor.

Atenție! La Balta Albă nu există o bază de tratament. Nămolul, disponibil la fața locului din surse diverse, este folosit empiric, în funcție de imaginația fiecăruia. Cu foarte mulți ani în urmă, în Balta Alba funcționa un veritabil complex balnear, unde tratamentul se făcea sub îndrumarea specialiștilor. Calitățile apei și ale nămolului erau pe atunci exploatate la maximum. O parte dintre clădirile fostelor băi, în mare parte prăbușite, încă veghează intrarea în sat.